Музикантите от пънк-рок групата „Летците“ заснеха дебютния си видеоклип по песента „Докога“ в легендарния завод „Ленин“ в Сливница. Заводът за дървообработване е построен през 60-те, а след идването на демокрацията запада и фалира и в последствие рухва и остава като паметник на социализма. В него са работили бабата и дядото на вокалиста на „Летците“ Никола Ранкович, а тематиката на песента е точно за рухващия строй, затова като най-подходяща снимачна площадка за видеото е избран именно „Ленин“.

„Докога“ е израз на гняв, че българина отдавна живее на ръба на оцеляването си, че сме кукли с конци и че не трябва да бъде така – че трябва да сабудим нацията“, споделя музикантът. Другата локация за клипа е Пантеон „Майка България“ в село Гургулят, построен в чест на победата на българската армия над сръбската през 1885 г.,когато България се е обединила. „Нашето послание е, че трябва да се борим за земята заради, която кръв се е проляло“, допълва още Ники.

Група „Летците“ е основа през 2011 г. от Никола Ранкович-Партизана (вокал), Радослав Рангелов-Спеца (китара) и Радостин Стойков-Кмета (бас). Идеята за група се заражда след първия рок-фест в родния им град – Сливница, през пролетта на 2011 г. След първите им репетиции заедно те установяват, че кавър и трибют бандите са явление, което все повече обзема сцената и решават да направят своя група, която да е с авторска насоченост. Впоследствие се присъединяват и Димитър Йосифов (китара) и Ивайло Цандев (ударни). Текстовете на „Летците“ са предимно социални, но често опират и до сатирата, бичувайки пошлото и грозното в живота и у човека. Верни на този похват – не пропускат да се надсмеят дори и на себе си – някои песни засягат истории и преживявания и са откровена самоирония. Всички членове на групата са фенове на суровия, бърз и директен звук на пънка, но нерядко в песните им се срещат и ска, гръндж, метъл и дори фолк елементи. На живо обичат да импровизират, включвайки инструменти като мелодика, акордеон, валдхорна, казу, дайре. Участие взимат и гост-музиканти, които акомпанират основно с духови инструменти.

През декември 2015 г. групата завърши записите по дебютния си албум „ Голямата игра”, който съдържа 14 песни и ще излезе през тази година.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook