Канадският режисьор Джеймс Камерън, отличен с три награди Оскар за работата си по „Титаник“ – втората най-доходоносна кино продукция в историята след Avatar, отново негово дело, обяви плановете си да се спусне с подводница до дъното на най-дълбоката океанска падина в света – Марианската, откъдето смята да се върне с уникален видео материал и разнообразни биологични и геологични проби.

Досега на дъното на Марианската падина, която са намира на 11.03 км под морското равнище в западния Пасифик, горе-долу по средата между отвесната въображаема линия, свързваща Япония с Папуа Нова Гвинея, са достигнали само двама души и то само веднъж.

Става дума за американеца Дон Уолш и швейцарския океанограф Жак Пикар. Това се случва през 1960 г. чрез т. нар. батискаф, конструиран от Жак Пикар и неговия син.

Тъй като нямали снимачно оборудване, Уолш и Пикар се завърнали от Challenger Deep, където прекарали около 20 минути при 1200 кг налягане на квадратен сантиметър без нито една снимка, въпреки че по думите им, там долу се спотайвала плоска риба.

След като на 7 март 2012 г. се спусна на две трети от тази дълбочина съвсем сам на борда на Deepsea Challenger, Джеймс Камерън смята, че ще може да прекара шест часа в Challenger Deep.

„Дълбоките океански падини са последната непрекрачена граница на нашата планета, а онова, което се крие там долу, е достатъчно, за да отнеме столетия проучване и даде материал за тонове научни трудове“, споделя Камерън, който от дълги години е посветен на това.

Джеймс Камерън се спуска 12 пъти до останките от Титаник, докато работи по филма, разработвайки нова технология за дълбоководни снимки и събиране на материал.

При предстоящата си експедиция, която би трябвало да стане факт преди края на 2012 г., Камерън ще бъде оборудван с ултра малка, специално разработена за целта стереоскопична камера.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: avtora.com