Популярният босненски режисьор Данис Танович ще гостува на 16-ото издание на Международния „София Филм Фест“. У нас той ще бъде отличен за приноса си към киноизкуството с Наградата на София.

Роденият през 1969 г. деец нашумява изключително през 2001 година, когато още с пълнометражния си дебют „Ничия земя“ печели Оскар за най-добър чуждоезичен филм.

Отделно от това, продукцията грабва още 42 други международни призове, сред които наградата за сценарий на феста в Кан, на Европейската филмова академия, „Сезар“ за най-добър филм и „Златен глобус“ за най-добър чуждоезичен филм.

„Кариерата ми в киното винаги е била обърната към войната и последствията от нея. Започнах да снимам още в казармата, след това направих няколко документални ленти, които доведоха и до първия ми игрален филм – ‘Ничия земя’. По-късно темата отново ме грабна – ‘Очите на войната’ се занимава с последствията от нея, историята в ‘Цирк Колумбия’ приключва с началото на военните действия. И трите заглавия по някакъв начин са лична трилогия, посветена на времето Преди, По време и След нея“, споделя Танович.

В програмата на 16-тия „София Филм Фест“ е и най-новият филм на режисьора, късометражният „Багаж“. Отделно, по време на надпреварата, зрителите ще могат да видят ретроспектива с неговите продукции.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: avtora.com