Певецът Филип Киркоров ще бъде разследван от прокуратурата за нарушени авторски права. Звездата на руската сцена не е искал съгласието на български композитори да изпълнява песните им на концерти, както и да ги издава на CD и DVD.

Киркоров ще бъде разследван за извършено престъпление против интелектуалната собственост по иск на четирима български композитори – Александър Савелиев, Димитър Пенев, Иван Пеев и Найден Андреев. Според тях Киркоров използвал повече от 20 песни на 7-8 български автори, без да им бъде заплатено за авторски права.

Ценко Минкин, председател на дружеството за колективно управление на авторски права „Мюзикаутор“, заяви, че по този казус се работи повече от година, като са изчерпани всички възможности нещата да бъдат решени без намеса на съдебните органи.

От асоциацията „Европейско общество за защита на човешките права – България“, която на 8 февруари е подала сигнала до прокуратурата, обясниха, че това не е атака срещу руския изпълнител.

„Понеже беше излязла информация, че става дума за някакви милиони или за това някой да влиза в затвора или лична атака … не, не е това случаят и ние ще постъпим по същия начин за всяко друго нарушение на законите на България“, обясни Стоян Цицелков от Асоциация „Европейско общество за защита на човешките права”.

Според композиторите, подали жалбата, не е ясно кога българската прокуратура ще даде ход на преписката по колективния иск. Санкцията за подобен род престъпления варира. В най-лекия случай е до 5 г. затвор и до 5000 лв. глоба, в най-тежкия наказанието е от 2 до 8 г. затвор и от 10 000 до 50 000 лв. глоба.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: ekipnews.com