За пръв път в историята на Евровизия победител стана Азербайджан. Изненадата на вечерта обаче бе Италия, класирала се на второ място. 120 милиона зрители проследиха музикалното шоу пред телевизионния екран, пише „Дойче Веле“.

Азербайджан – надали всички германци са наясно къде точно се намира тази страна. Всъщност познанията по география тук нямат значение, като изключим подкрепата за съседските страни, типична за източноевропейците, а и не само.

Със сантименталното поп изпълнение „Running Scared“ Елдар Гасимов (Ел) и Нигяр Джамал (Ники) спечелиха сърцата не европейците. След гласуването на телевизионните зрители и на журито 21-годишният Ел и 30-годишната Ники събраха 221 точки, следвани от италианския певец Рафаел Гуалаци (189) и шведа Ерик Сааде (185).
Интересно е защо Азербайджан развяваше знамето на Турция. Най-вероятно са очаквали подкрепа от турците и диаспорите с турско население из Европа след като Турция отпадна изненадващо на полуфиналите.

На миналогодишното издание на конкурса, който според Ройтерс е известен с леката си развлекателна атмосфера и тежък кич, победи 19-годишната германска певица Лена Майер-Ландрут. Тогава Азербайджан се класира на пета позиция.

Заслужена победа?
Но дали дуетът от Азербайджан наистина заслужава първото място, пита германският вестник Велт. И да, и не. Според изданието сред 25-те песни на финала е имало и далеч по-добри музикални композиции от „Running Scared“. Гласовите данни на двамата също не са от „шампионската лига“. И въпреки това сантименталното парче, което сякаш сме слушали вече 1000 пъти, завладя европейските зрители, пише Велт. Тяхната отличителна черта? Може би това, че те бяха единственият истински дует в конкурса. Друго? Може би красивият златен дъжд след обявяването на победителя. На тези, които твърдят, че за 221 точки за Азербайджан е допринесла едниствено помощта на съседските страни, изданието задава следният въпрос: Как тогава си обяснявате факта, че руският представител остана на 16 позиция? Сигурно още в Дюселдорф той е бил арестуван от КГБ, пише с намигване вестникът.

Голямата изненада на тазгодишното издание на конкурса всъщност бе италианецът Рафаел Гуалаци, който призна, че доскоро дори не е знаел за съществуването на Евровизия. С джазовото си изпълнение „Madness of Love“ той стигна до втора позиция. Това е забележителен успех за Италия, имайки предвид, че страната не бе участвала в конкурса 14 години.

Германската представителка Лена, която пя за страната си втора поредна година, остана на десето място. Германците обаче са повече от доволни – от Лена, от водещите, от шоуто.
Общо 43 страни участваха в тазгодишния песенен конкурс в Дюселдорф. 25 от тях отидоха на финала, който бе гледан пряко от над 100 милиона телезрители от Атлантическия океан до Каспийско море. Присъстващите в залата бяха 36 000. България и тази година не успя да стигне до финала.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: КРОСС