Обичаната певица Мая Нешкова поиска прошка от планетата майка земя от името на цялото човечество за всички негови грехове чрез новата си балада „Молитва”. Нейната премиера бе във втория авторски симфоничен концерт на съпруга й – композитора Кирил Икономов – „За да има живот”, състоял се във вторник вечер, 17 май 2011 в зала 1 на НДК. Песента бе гвоздей на програмата в рецитала на звездата. За нейния текст тя неслучайно се довери не само на една от най-добрите български поетеси, но и една от най-мъдрите българки – Жива Кюлджиева.

Проектът е най-сериозният в досегашната кариера на Мая Нешкова и за да го представи по най-блестящия начин тя се довери на съпровода на най-добрия български оркестър – Софийската филхармония, под диригентството на Кирил Ламбов. Публиката в пълната зала възнагради подобаващо не само „Молитва”, но и всички произведения на Кирил Икономов, които бяха изпълнени на концерта. Друг пирон в рецитала финалната част из рокоперата „Походът на влъхвите”, чрез която талантливите музиканти призоваха хората да не забравят за доброто дори в най-трудните време, в каквито живеем днес. С целия концерт Кирил Икономов направи своя поклон пред Жената, затова и част от приходите отиват за благотворителност – композиторът и певицата са лица на кампанията за борбата с рака на гърдата. Повече от 150 музиканти се качиха на голямата сцена, за да изразят съпричастието си чрез изпълненията. Освен Софийска филхармония, заедно с Мая Нешкова бяха Хоровата капела „Светослав Обретенов” с диригент Люба Пешева, солистите Зорница Дамянова – сопран, Марио Николов – тенор, Минко Ламбов – пиано и Иван Христов – тромпет, както и актьорите Нели Топалова и Даниел Цочев, които бяха водещи на спектакъла. Любопитното е, че изпълнителката на хита „Честит рожден ден” се събра отново с колежките си от легендарното трио „Обектив”, с които е започнала кариерата си преди 30 години – Ваня Теохарова и Лика Ешкенази. Заедно с двете певици във вокалната група се включиха и близначките на Мая Нешкова и Кирил Икономов – Йоана и Весела. Черешката на тортата беше грандиозният финал, дирижиран от самия маестро Кирил Икономов, който показа класата си и на голям диригент.

Голяма част от музикалната гилдия, както и доста видни особи, уважиха премиерата на „За да има живот” – режисьорът акад. Хачо Бояджиев, композиторите Тончо Русев и Недко Трошанов, певецът Мустафа Чаушев, дългогодишният тонрежисьор на студио „Балкантон” Деян Тимнев, най-добрата българска пианистка професор в кралската академия на Банкок Мина Иванова, актьорът, изиграл Бойчо Огнянов от „Под игото” – Мирослав Миндов, бившия министър на културата Георги Йорданов, бившият началник на Генералния щаб на Българската Армия ген. Цветан Тотомиров, ген. Андреев и легендарния ген. Кирил Войнов. Много от присъстващите в залата, след края на концерта отрупаха с цветя маестрото и благодариха за вълшебството, с което ги е дарил чрез музиката си. Видният културтрегер Здравка Сиракова, която не пропуска нито един сериозен концерт в зала „България”, сподели на всеослушание, че такова нещо не е виждала от 40 години – Филхармонията и хоровата капела „Светослав Обретенов” са звучали толкова различно и божествено. Музикант от „Акага” пък въодушевено разказваше на свои приятели и колеги, че все още не може да повярва, че подобен концерт е възможно да е българска продукция. „Гордея се със своя ученик Кирил Икономов – изключителен е”, заяви пред сълзи проф. Емил Янев, който бе консултант на концерта и си тръгна най-щастлив от залата. Много почитатели изразиха възхищението си в страницата на Мая Нешкова във Facebook, както и чрез съобщения на двата й лични профила и в този на Кирил Икономов. Всички те признават, че се чувстват заредени с много положителна енергия от музиката на маестрото и прекрасното й изпълнение. Този проект може да се покаже навсякъде по света и е триумф на българската култура – така в едно изречение може да се обобщи премиерата на „За да има живот”.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook