Надежда Нейнски даде специална награда, а Василена Радева подели премията си от 3000 лв с останалите номинирани

Младият театрален режисьор Василена Радева спечели Голямата награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2011 г. на стилна и елитна церемония-концерт в “ Sofia Live club”. Докато приемаше прекрасната статуетката изработена от Кольо Карамфилов, тя сподели: „Човек трябва да бъде щастлив, но не и без да се тревожи. Тревогата е двигател на всичко добро в изкуството”. Разтърсващият и спектакъл „Нордост“, разказващ за терористичното нападение в московския театър „Дубровка“ успя да грабне сърцата и на зрителите и на членовете на Фондация ”Стоян Камбарев”. Радева получи престижната награда, както за безкомпромисния си талант, така и за силната социална и човешка ангажираност на изкуството, което е избрала да прави. Неочакваният и рядко срещан жест на младата Василена да подели паричната премия от 3000 лева с останалите четирима номинирани трогна и бе приет с бурни овации от всички присъстващи. Наградата за изкуство се връчва за втора година, като първият й носител бе Камен Калев за филма си „Източни пиеси”.

Председателят на Фондацията Деси Тенекеджиева, успя да привлече за идеята на наградата много сериозни личности от обществения и културен елит на България. Благородната кауза на Фондация „Стоян Камбарев” бе подкрепена лично от президента Петър Стоянов, който връчи голямата награда на победителката. Като човек, който много обича и винаги е подкрепял изкуството, той сподели, че именно талантът е начин да върнем увереността си. „Има ли живот след смъртта? Да, има и Фондация „Стоян Камбарев” го доказва”.
Деси Тенекеджиева се обърна към 5-мата млади артисти с думите :”Ако си много талантлив и има какво да кажеш чрез изкуството си, намираш начин да го кажеш и направиш въпреки всичко. Наградата „Стоян Камбарев” е награда за дух, за талант, за полет в изкуството. Бъдете такива каквито сте и правете това, което искате и можете най-добре. Не се интересувайте от другите, а само от вашата лична история, която разказвате. И тогава винаги ще намерите своята публика.и тя ще намери вас” Известната актриса обеща от свое име и от името на всички членове на фондацията да подкрепят и помагат за в бъдеще всеки един от номинираните.
В тази връзка всеки един от тях получи Специална награда от жената, за която утвърждаването на европейските ценности се превърна в кауза на живота й – българския евродепутат Надежда Нейнски . Голямата новина за петимата номинирани е посещението им в Брюксел и в европейския Парламент, където ще имат шанса да покажат проектите си и „да представят таланта на млада България пред света”, както каза един от най-успешните външни министри от новата ни история.

Номинираните бяха представяни на публиката чрез атрактивни видео-визитки, след което развълнувани излизаха на сцената. Осемнадесет годишният кинофеномен Юлиан Спасов, 17 годишната поетеса Теа Денолюбова, авангардният художник Калоян Илиев – Кокимото, актрисата Елена Димитрова и Василена Радева получиха номинациите си под формата на стилни плакети, както и много подаръци и приятни изненади благодарение на луксозните хотели „Банско Роял Таурс” и „ПЕРУН Лодж”.
В Церемонията концерт взеха участие едни от най-големите звезди на българската музикална сцена – изящно перната певица Ина Кънчева, Графа, Миро, Маестро Кристиян Коев и Деси Тенекеджиева, заедно с Калин Вельов и Боби Вълчев.Te подариха дискове със своите последни музикални албуми на Фондацията и участваха напълно безвъзмездно в Церемонията-факт достоен за уважение.

Изключително емоционалният спектакъл, премина под знака на спомена за култовия режисьор Стоян Камбарев, споделени от актьорите и приятелите му, които връчваха номинациите: Валентин Ганев,Чочо Попйорданов ,Лили Маравиля, Деян Донков, Снежина Петрова, Александра Гюзелева.

Водещ на Церемонията бе топ-журналистът на Дарик радио Драго Симеонов, който за пореден път показа не само висок професионализъм, а и приятелското си и топло отношение към каузата.
Голямата дама на българския театър Татяна Лолова стоеше в центъра на спектакъла, споделяйки интересни мисли на Стоян Камбарев за театъра, текста, пространството и актьорите. Тя показа автентичен екземпляр на пиесата „Рожден ден” на Харолд Пинтър, по която са работили с Камбарев. „Между мен и този необикновен човек седеше само ето тази пиеса…”
„По-добре един провален театрален експеримент, отколкото прекрасна, успешна театрална рутина – това ми каза Стоян и аз го послушах – правих и правя нещата така, както ги усещам, правете го и вие”, обърна се режисьорът Съни Сънински към номинираните млади таланти.
Актьорът Деян Донков дебютира на професионална сцена именно в „Три сестри” – последната постановка на Камбарев „След тази среща по-малко се страхувам от смъртта”, развълнуван каза той и благодари на съдбата за шанса да се докосне до таланта и личността на Стоян.

Койна Русева, Христо Мутафчиев, Биляна Петринска, Светлин Нейнски, Гого Лозанов, Албена Йорданова-председател на ГЕРБ – жени, финансистът Румен Цонков,бизнес дамите Анелия Петкова и Вили Боршукова, кино продуцентът Александър Методиев и писателите – философи Ириния Делина и Тимен Тимев (Материус Розенкройцер) бяха само малка част от приятелите на Фондацията дошли да си спомнят за личността и изкуството на незабравимия Стоян Камбарев, който присъстваше през цялата вечер чрез откъсите от спектаклите и интервютата си и доказа нагледно една от мислите си : ”Театърът е спомен и живот… никога смърт…”

Продуцент и организатор на елитното събитие е Nova Film –продуцентската компания на Деси Тенекеджиева, а партньори на церемонията са “Sofia Live Club”, BGbileti.com., LOVICO Suhindol, Активист 38, Mонте мюзик и Брайдъл Фешън. Основни медийни партньори са БНТ, „Канал 3”, „Дарик радио”, „DIR.BG”, „Метро медия” и БТА.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook