Песните от Евровизия се състезават в първата месечна класация за 2011

Естрадната прима Маргарита Хранова спечели годишната класация „Хит на годината 2010” на единствения по рода си музикален портал – bgestrada.com, с песента „Океан от обич”, съобщи продуцентът на чарта Лео Богдановски. Композицията е дело на Асен Драгнев по стихове на Живко Колев и аранжимент на Иван Динев. След като спечели втора награда на конкурса „София пее”, парчето влезе и продължението на легендарната класация „Мелодия на годината”, като спечели първото място за октомври. С това си осигури място сред най-добрите парчета в годишната класация.

„Много приятно съм изненадана от избора на вашите читатели. Признавам си, че въобще не съм залагала точно на тази песен, тъй като тя е по-музикантска, а публиката предпочита по-шлагерни парчета. Но приемам тази голяма награда с голямо удоволствие”, коментира Маргарита Хранова, след като узна, че „Океан от обич” е финалният победител за 2010.

Това е четвърто подобно признание за голямата певица. Три песни от нейния репертоар до този момент са печелили годишната класация на „Мелодия на годината” – „Далечна песен” (Найден Андреев, Стефан Банков) – 1973, „На мъртвите герои” (Александър Йосифов, Павел Матев) – 1975 и „Песен за октомври” (Александър Йосифов, Павел Матев) – 1977.

Само с един глас по-малко в годишната класация на „БГ естрада” на второто място е класирана песента „Побързай”, изпълнявана от Милица Божинова и Асен Масларски, композирана от него по стихове на Иван Вълев и с аранжимент на Евгений Платов.

Третото място е за Лили Иванова и нейната френска песен „В името на вярата”.
След нея се подредиха баладата на Орлин Горанов и Мариана Попова – „Чуй ме”, „Среща след години” – на Росица Кирилова и Благовест Аргиров с участието на арх.Калин Диков, и „Любов” на Георги Христов. Последната позиция в годишната класация остана за „Всяка година по същото време” на Белослава и Орлин Павлов.

В края на януари една от песните в чарта за 2010 – „Жмичка”, изпълнена от 13-годишната ученичка Кристина Дончева, бе дисквалифицирана. Причината за това е неспазването на правилата за 1 реален вот от един реален IP адрес. След това вотът започна на ново, със занулени резултати за всички участници, като срокът за гласуване отново бе точно един месец. В електронните медии и интернет съществуват най-различни класации, от които ясно личи, че изборът е нереален и манипулиран, затова „БГ естрада” има желание да прави една от малкото, ако не единствената, истинска класация за новата българска музика. Тя продължава и през 2011 година, като за първата месечна класация се състезават 10 от най-добрите композиции от тазгодишната Евровизия.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook