Идеята да се заснеме филм, по историята на осъдените ни медици в Либия, е на път да се реализира и то още следващата година. “Шестимата от Бенгази“ ще се продуцира от „Сикстсенс продъкшънс“, в лицето на Ричард Хардинг и Сам Фойър, но в лентата ще участват и български актьори.

По думите на продуцентите засега работата е на етап „развитие на сценария“, затова е рано да се говори за постановъчния екип. Обмисля се и вариантът да се снима в Либия, но ако Кадафи падне.

Идеята за филм, който да разказва за процеса срещу българските медици в Либия дошла, след като Сам Фойър видял статия в един израелски вестник – преди сестрите да бъдат освободени. Продуцентите решили, че е важно светът да знае за случая.

За написването на сценария се използват свидетелствата на сестрите Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, Кристияна Вълчева, д-р Здравко Георгиев.

„Имаме много записи с тях, както и с всички участници и ангажирани със случая – адвоката Георги Гатев, политици и други. Използваме също книгите, които написаха някои от сестрите, информации от медиите, архиви“, обясниха Хардинг и Фойър пред БТА.

„Ще се опитаме да направим холивудски, международен филм, но това е преди всичко българска кауза. Част от снимките ще са в затвора в Либия, друга – в София“, категорични са холивудските продуценти. Те смятат, че премиерата на „Шестимата от Бенгази“ ще е най-добре да е в България и то в рамките на „София филм фест“.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: vsekiden.com