Преди броени часове завърши 83-ата церемония по връчването на наградите „Оскар” – най-пищната в света на киното, съобщиха световните агенции. Водещи на церемонията бяха актьорите Ан Хатауей и Джеймс Франко. Очакванията на киноманите се сбъднаха и двама от най-силните претенденти за статуетки- Колин Фърт и Натали Портман, си тръгнаха с престижните награди.

„Речта на Краля” получи най-голямото отличие на Американската филмова академия, като беше отличен с “Оскар” за най-добър филм. Филмът беше номиниран общо в 12 категории, а Колин Фърт получи наградата за най-добър актьор за играта си като бъдещия крал Джордж VI, който се бори с тежкото си заекване, за да поведе страната. Наградата за най-добър филм получиха продуцентите Йън Канинг, Емил Шърман и Гарет Ънуин.

50-годишният ветеран Колин Фърт получи очакваната награда за отличното разиграване на ролята на краля, като се пребори с конкуренцията на Джеф Бриджис от филма „Непреклонните” и Джеси Айзенбърг със „Социалната мрежа”. Това е шестият случай, когато престижната награда за най-добър актьор се дава за разиграване на ролята на реален човек. „Имам чувството, че кариерата ми току-що достигна върха си”, пошегува се Фърт.

Дейвид Сийдлър получи наградата за най-добър оригинален сценарий за „Речта на краля”. Историята на заекващия английски крал Джордж VI донесе на Сийдлър първия „Оскар“ в кариерата му, която досега беше посветена предимно на телевизията. „Баща ми винаги ми е казвал, че ще разцъфтя късно. Вероятно съм най-старият, получавал тази награда”, пошегува се той.

Британецът Том Хупър получи „Оскар” за най-добър режисьор на 83-тите награди на Американската филмова академия. Наградата му донесе историческата драма „Речта на краля”.

Натали Портман спечели наградата „Оскар” за най-добра актриса за ролята си на балерина в „Черният лебед”. 29-годишната актриса се смяташе за силен кандидат за наградата, след като получи много от отличията, които се раздават преди наградите на Американската филмова академия. Портман е тренирала пет часа на ден в продължение на шест месеца, за да се подготви за лентата. Филмът е търговски хит, получил възторжените отзиви на критиката, с приходи от над 200 млн. долара.

49-годишният американски сценарист Аарон Соркин получи наградата за най-добър сценарий по книга за „Социалната мрежа”, създаден по книгата на Бен Мезрич. В нея се разказва за създаването на социалната мрежа Facebook и създателя й Марк Цукерберг.

„Играта на играчките 3” е тазгодишният носител на „Оскар” за най-добър анимационен филм. Това е първият анимационен филм, чиито приходи надхвърлиха 1 млрд. долара. От тях 414 млн. са спечелени само от зрителите в Северна Америка. „Pixar е най-доброто място на света за правене на филми”, обяви Лий Ункрич, продуцент на филма, при получаването на наградата. По-рано „Алиса в страната на чудесата” получи награда за най-добра режисура, а научнофантастичният трилър „Генезис” получи „Оскар” за кинематография.

„Вътрешна афера” получи статуетката за документално кино, след като обвини финансовите институции за най-голямата финансова криза от Голямата Депресия. Наградата прибра режисьорът и продуцент Чарлс Фъргюсън, получил наскоро наградата за документално кино от режисьорската гилдия, и продуцентът Одри Марс.

Датският филм „В един по-добър свят” на режисьора Сузане Биер грабна статуетката за най-добър чуждоезичен филм.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: vsekiden.com