В програмата на “Пловдивски джаз вечери 2010” специално внимание отделяме на концерта на Чико Фрийман и Венци Благоев Интернешънъл Бенд в петък, 8 октомври.

Чико Фрийман е знаково име за джаза. Изпълнител от най-висока класа, композитор, продуцент, името му е синоним на стремеж към намиране на изненадващи изразни средства и емоционални внушения, които придават съвършено нов облик на традиционното звучене на джаза. Световната музикална критика го нарежда сред най-изтъкнатите изпълнители. Чико Фрийман работи и записва с гиганти като Дизи Гилеспи, Маккой Тайнър, Елвин Джоунс, Чарлз Мингъс, Арт Блеки, Уинтън Марсалис, Тито Пуенте, Артуро Сандовал, Пакито Д’ Ривера и много други.

Израсъл в музикантска фамилия, Чико бързо разбира, че не математиката, която следва, е неговата страст. Свири на тромпет в университетския джазбенд, усилено учи саксофон – по 8-10 часа дневно. Дипломира се в областта на композицията и теорията на музиката, а след това става и преподавател. Истинската му сила и талант обаче се разгръщат под светлината на прожекторите. Чико свири на най-престижните джаз сцени и фестивали в САЩ, Латинска Америка, Европа. “Най-добър солист”, “Най-добър саксофонист”, носител на New York Jazz Award са само част от отличията, белязали кариерата му. Публиката по цял свят горещо го аплодира, изненадана и запленена от неповторимия му маниер на свирене: Чико Фрийман до такава степен е овладял инструмента, че е способен да изсвири истински човешки звуци. Саксът му буквално крещи, смее се, плаче с човешки глас! Въздействието му е неповторимо и това го прави уникален.

Най-търсеният румънски джаз басист – това е категоричното определение за Петрониус “Педро” Негреску. Преподавател по камерна музика и оркестрово дирижиране, диригент, Петрониус Негреску на практика доказва, че джазът и класическата музика могат да съществуват в прекрасна симбиоза. Дипломира се като челист, но контрабасът е неговата джазова визитна картичка. Изнася концерти на множество престижни джаз фестивали в Европа и Америка, а в България името му се свързва с това на тромпетиста Венцислав Благоев, с когото имат няколко силни джаз проекта.

Българските джазмени от тази интернационална формация едва ли имат нужда от представяне. Живко Петров е един от значимите ни джаз пианисти, носител на множество награди, сред които и “Най-добър джаз изпълнител” за 2005 г. Работи с Йълдъз Ибрахимова, Камелия Тодорова, Белослава, основател на популярното българско джаз трио JP3. Свири активно из цяла Европа, включително и в „Ройъл Албърт Хол“ (Лондон).

Лидерът на проекта Венцислав Благоев участва във всички издания на “Пловдивски джаз вечери” от създаването му. Миналогодишният му концерт с петкратния носител на “Грами” за джаз Ранди Брекър се превърна в едно от най-силните джаз събития не само в рамките на фестивала, но и като цяло в българската джаз история. С Митко Семов се срещат още в далечната 1981 г., когато и двамата стават лауреати на националния конкурс за млади изпълнители в Търговище. По-късно активно работят заедно и с Милчо Левиев.

Програмата на концерта е съставена изцяло от авторски пиеси на Чико Фрийман. Амбицията на фестивала “Пловдивски джаз вечери” е да предлага най-доброто от световните джаз образци.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook