Фамилия Тоника спечели първа награда на фестивала „София пее 2010”, чието 6-о издание приключи. Заради отсъствието по болнични на Ева и Гого, които са в Китай, на сцената пред Народния театър „Иван Вазов” пяха само Милица Божинова, Ралица Ангелова и Драгомир Димитров. С това те показаха, че Фамилия Тоника продължава да работи въпреки временните здравословни проблеми на Гого, а както се видя тази вечер обира овации и награди и в този състав.

Журито с председател Найден Андреев присъди статуетката за призовото първо място и парична премия от 2000 лв. за песента „Несебърски къщи” на авторите – композиторът Евгений Платов и поетът Иван Беловски. След повече от 20 години кариера в естрадата, това се оказа първата награда за Платов. „Неслучайно името му е ЕвГЕНИЙ, наистина е гений”, похвалиха го обичаните изпълнители от Фамилия Тоника.

Авторът на текста пък разкри, че песента-победителка има изключително интересна съдба. Тя е предложена за участие на фестивала „Бургас и морето” преди 2 години, но е отхвърлена заради раздялата на Фамилия Тоника със своя основател Стефан Диомов, който тогава още е в организационния комитет. Въпреки че е създаден преди две лета, записът на песента не е звучал никъде. На сайта на фестивала – sofiasings.com, „Несебърски къщи” може да се чуе с гласовете на Ева и Гого, а пред публиката в центъра на София тя бе изпълнена на живо само от Милица, Ралица и Драго.

Втората награда в конкурса за нови български песни си поделиха „Океан от обич” – музика Асен Драгнев, текст Живко Колев, изпълнена от Маргарита Хранова, и „Среща след години” – авторска песен на Росица Кирилова, изпълнена от нея съвместно с Благовест Аргиров и арх. Калин Диков. На трето място остана композицията на Пламен Петков по текст на Александър Петров „Градът”, представена от младата певица Галя Георгиева.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook