Между 6 и 7 нови родни кинопродукции ще започнат работа това лято, заяви шефът на Националния филмов център Александър Донев, като отговор на писмото, което група кинаджии му изпратиха преди две седмици. В него те изразиха опасенията си, че родното кинопроизводство е пред колапс, липсват ясни критерии за разпределение на държавните субсидии и че правомощията на изпълнителния директор на НФЦ са твърде големи.

“НФЦ в лицето на своя директор не взима еднолични решения- това е силно преувеличено. Правомощията на изпълнителния директор са описани в Закона за филмовата индустрия и според тях той е единственото лице, което носи отговорност за дейността и цялостните резултати на НФЦ”, пише Донев.

На упрека, че сроковете за реализацията на нови проекти, след като са спечелили субсидия, е твърде кратък, шефът на Филмовия център отговоря с довода, че така се прекратява порочната практика, определени филми да се влачат с години и да изгубят актуалност и смисъл въобще да бъдат реализирани.

Уви, Донев не е оптимист по отношение на държавното финансиране на родното кино и признава, че тенденции за увеличение на парите няма. “Всякакви обещания е просто хвърляне на прах в очите”, категоричен е той. С 50% от бюджетите си ще стартират снимки няколко нови филма това лято. Пламен Масларов вече е завъртял камерата на новата си лента, действието на която ще се развива изцяло на морето. Тази година снимки трябва да започнат и Людмил Тодоров, и Владо Шишков. Очаква се скоро и младият Камен Калев, който направи успешните “Източни пиеси”, да започне работата по новия си филм.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: vsekiden.com