Живко Петров и Петър Салчев са гостите на Венци Благоев в единайстото издание на LIVE ZARA JAZZ. След автентичния нюйоркски джаз, който Венци и Ари Роланд Квартет поднесоха в началото на април, сега старозагорската публика ще чуе един чисто български проект, а известността на джазмените е гаранция, че на сцената ще се роди нещо уникално.

Името на Живко Петров се нарежда сред най-значимите ни джаз пианисти. Стилът му е многопластов, богат на нюанси и наситен с емоции. Той е създател на изключително популярното JP3 – Живко Петров Трио, което е синоним на качествен авторски български джаз. Класически пианист по образование, Петров от дълго време се занимава с джаз. Издал е множество джаз албуми със собствени композиции, участва в записи за Камелия Тодорова, Йълдъз Ибрахимова, Белослава, Мария Илиева, КариЗма. Участник в най-престижните джаз фестивали в Европа. Носител на множество награди, Живко Петров е обявен за най-добър джаз изпълнител за 2005 г. Свири из цяла Европа включително и в известната „Ройъл Албърт Хол“ (Лондон), партнирал е на Сара Брайтмън, Зукеро, Омар Фарук, Натали Коул,

Кадифеният глас на Петър Салчев е добре познат на българската аудитория.
Той притежава забележителна дълбочина на изразa и печели публиката с чувствителната проницателност на своите интерпретации. Салчев извлича всяка нота дълбоко от корените на душата си, поднася я със стил и маниер, характерни за най-изкусните артисти. Джазовата му кариера започва с летящ старт – работи с “Бели, Зелени, Червени”, а по-късно е солист на бигбенда на БНР. През 1995 г. печели наградата за най-добър млад изпълнител на Младежката джаз среща в Пловдив. Партнира с големите имена в българския джаз, изнася концерти из цяла Европа и САЩ.

С динамичния си темперамент и спиращата дъха елегантност завладява публиката тромпетът на Венци Благоев. Със своите виртуозни и емоционално интимни интерпретации на класически и съвременни пиеси от златната ера на джаза до наши дни изкуството на Благоев докосва духа и съзнанието на всеки слушател, прониква в дълбините му и го покорява – понякога стихийно и яростно, друг път нежно и неусетно.
В своята над 20-годиш на кариера Венци Благоев работи с колоси като Ранди Брекър, Милчо Левиев, Аирто Морейра, Ари Роланд, Антони Дончев, Дидие Локууд, Саша Пери и много други.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook