Мюнхенски съд реши, че трудът на българския студент Искрен Лозанов е бил ограбен, и забрани излъчването на клипа “Видео фон” на територията на цяла Германия. В него попзвездата Бионсе Ноулс носи тоалет, който много прилича на творението на нашия дизайнер, наречено “Ден и нощ”. Правят се постъпки издателят “Сони мюзик” да бъде накаран да свали парчето от ефир в целия немскоезичен свят, каза вчера пред “Труд” Искрен. С модела си той спечели миналата година българския тур на конкурса на “Триумф”, а на международния финал излезе втори. Комплектът му бельо, вдъхновен от Пикасо, бе представен от супермодела Джордан Дън. Делото срещу “Сони мюзик”-Германия е възбудено през декември 2009 г. именно от “Триумф”, защото българинът спечели годишната им награда за 2009 г. с оригиналната си идея, инспирирана от Пикасо. На заседанието си на 10 февруари съдът в Мюнхен забрани показването на клипа “Видеофон”, който до снощи бе видян от над 100 000 души в интернет.

Седмо гражданско отделение на съда в Мюнхен забрани излъчването на клипа “Видеофон” на Бионсе Ноулс и Лейди Гага за цялата територия на Германия, съобщи Асошиейтед прес. Двигател на случилото се обаче е младият български дизайнер Искрен Лозанов (22 г.), чийто проект за бельо “Ден и нощ” изумително прилича на одеждите на Бионсе в първата част на видеото. Само дето американската певица не е платила и грош за правата да ползва творението му и немските магистрати приемат, че то е нагло изплагиатствано… Новината бе потвърдена и от пиар агенцията на проф. Любомир Стойков “От игла до конец”, представител на модния гигант “Триумф” у нас.

Според решението на съда бельото, което Бионсе носи във видеото, е “идентично копие на създаденото от българина”, цитира АП материалите по делото. “Триумф” изисква компенсации от издателя на Бионсе “Сони”. От музикалната компания пък контрират, че “и двете страни са заимствали от Пикасо” и плагиатство няма.

Спорът за авторските права върху тоалета на Бионсе се разгорещява, защото окръжният съд в Мюнхен само потвърждава предишно решение за забрана за излъчване в Германия. Мотивите са същите и са прости – черно-белият ансамбъл от клипа е почти идентичен с този, нарисуван от Искрен Лозанов.
Източник: vip-bg.info