Хитовият американски режисьор Тим Бъртън (Tim Burton) ще е тазгодишният председател на кинофестивала в Кан, обявиха организаторите на конкурса.

Престижното събитие ще се състои от 12 до 23 май, а там той ще представи и новият си филм – „Алиса в страната на чудесата“, който тръгва по световните екрани в началото на месец март.

„Това е голяма чест за мен. Когато стане дума за Кан, става дума за световното кино. И тъй като аз винаги съм изживявал филмите като мечти, ще изживея мечта, превърнала се в реалност“, коментира в типично свой стил Бъртън.

Това обаче не е първият му допир с фестивала. Той вече бе член на журито в изданието отпреди 13 години – през 1997 година. Все още обаче няма яснота кои ще са останалите му колеги, които ще оценяват филмите в конкурсната програма. Те ще бъдат обявени едва в средата на месец април.

В Кан се очаква да присъстват и звездата на „Aлиса в страната на чудесата“ Джони Деп (Johnny Depp), който по принцип живее във Франция, но рядко нарушава уединението си, както и съпругата на Бъртън – Хелена Бонъм Картър, която също участва във филма.
Източник: avtora.com