Поп звездата Миро ще бъде представителят на България в предстоящото издание на конкурса „Евровизия 2010“ в Норвегия.

Изпълнителят на хита „Губя контрол, когато“ получи общо 10 гласа в допитването, което БНТ организира сред 51 музикални професионалисти, медии и институции. Анкетите бяха отворени на живо от Драгомир Драганов и Димитър Цонев в предаването “В неделя с…”.

На второ място, подобно на финала на „Българската песен на Евровизия 2009“, се класира певицата Поли Генова със 7 гласа, а трета в допитването стана Нора Караиванова от Music Idol 2, която бе подкрепена с 3 гласа.

България ще участва в „Евровизия“ за шести път, а от тази година Българската национална телевизия като организатор на националния избор на песен, прие нов регламент за участие в конкурса.

Утвърден след анализ на натрупания опит и на практиките в другите европейски страни, един от новите моменти в него е именно избирането само на един изпълнител /солист, дует или група/, който ще изпълни 5 песни, поръчани и продуцирани от БНТ.

Песента – победител ще бъде определена чрез зрителско гласуване със SMS-и и телефонни обаждания във финално шоу, което ще бъде излъчено пряко по БНТ.

По нов начин ще бъде избиран и изпълнителят на петте песни. Той ще бъде определян чрез широко допитване до 51 музикални специалисти и престижни институции.

Както е известно, изборът на миналогодишния представител на България – Красимир Аврамов предизвика бурни реакции както сред публиката, така и сред професионалистите в музикалните среди. В медийното пространство се появиха откровени критики към БНТ и регламента на конкурса, както и редица обвинения за манипулиране на зрителския вот.
Източник: avtora.com