Потомците на покойния британски писател Ейдриън Джейкъбс подадоха съдебен иск срещу лондонското издателство Bloomsbury Publishing, в който обвиниха писателката Джоан Роулинг, плагиатство, предаде РБК.

Според официалното съобщение за пресата на фонда на покойния писател, авторката на световния бестселър „Хари Потър и огнения бокал“ е използвала сюжетните линии на една от книгите на Джейкъбс. Искът е за привличане към отговорност както на Джоан Роулинг, така и на Bloomsbury Publishing, публикуващо книгите за Хари Потър за нарушаване на авторските права.

„Огненият бокал“ е базиран на сюжета на книгата „Приключенията на вълшебника Уили“. И в двете книги се разказва за вълшебник, участващ в състезание, което печели. И двамата главни герои получават подсказки в банята и спасяват човек, взет за заложник от получовешки фантастични създания. Освен това Роулинг е „заела“ идеята за пътуващи на влак вълшебници („Хогуортс-експрес“), измислена още 10 години преди нея.

В иска на потомците на писателя се иска да се вземат мерки срещу по-нататъшната продажба на книгата на Роулинг и да им се възмездят материалните щети от приходите на издателството, получени след публикуването на романа. Bloomsbury Publishing вече успя да нарече обвиненията „голословни, необосновани и несъответстващи на действителността“.

През 2004 г подобни обвинения отправи и синът на Ейдриън Джейкъбс. Според представителите на Bloomsbury Publishing, Роулинг не само не е чела творението на покойния писател, но и не е чувала за съществуването на книгата, разпространена навремето в ограничен тираж.
Източник: dariknews.bg