Ники Илиев и Саня Борисова, които се залюбиха покрай розовия сериал на Нова телевизия, направиха пореден дует. Те се превърнаха в герои на Достоевски заради „Красотата ще спаси света“, актуалната премиера на частния театър „Диалог“. Драматизацията и режисурата по романа „Идиот“ е на Бойко Илиев, който преди 20 години създаде първата частна трупа в родината. „Отдавна съм в занаята. Житейската връзка между актьорите понякога води до успех на сцената. Надявам се, че при Ники и Саня ще се получи точно така. Тя има много качества и най-вече – характер“, коментира Бойко. Той е свързан кармично с Достоевски. Играе княз Мишкин в дипломния си спектакъл във ВИТИЗ, когато завършва актьорския клас на проф. Надежда Сейкова. 12 години по-късно отново се връща към „Идиот“, а сега за трети път в живота си посяга към Достоевски. „Той е от хората, които винаги го четат“, коментира д-р Мира Кадурина, съпругата на Бойко.

Една от първите дами на европейската дерматология е муза на бащата и сина в навечерието на премиерата – 18 юни в „Сълза и смях“. „Радвам се, че именно красотата и любовта, светлината и доброто свързват Ники и Саня“, признава доцентката. Третият в историята по Достоевски е Асен Блатечки. Сценографията и костюмите са на Нина Пашова, музиката на Сашо Младенов, хореографията – на Мая Петрова. В деня на премиерата ще бъде представена и книгата на Бойко „Режисьорските тетрадки на един двадесетгодишен старец“. Създаден в края на 1988 г. като своеобразен бунт срещу обществената и театрална система, но регистриран едва на 31 май 1989 г., „Диалог“ е във фокуса на доста от арт събитията в онази епоха. Първият спектакъл, който е одобрен от САБ, е „Стриптийз в открито море“.

„Като се замисля сега, заглавието много точно отразява начинанието на шепа наивници или ненормалници, които тръгнаха от община на община, от зала в зала, от институция на институция, да създават нещо, което дотогава се създаваше само с решение на Министерския съвет, благословено от ГК на БКП и ЦК на БКП“, пише Бойко Илиев.
Източник: vip-bg.info