Без особен успех премина най-дългоочакваната премиера в тазгодишното издание на фестивала в Кан – тази на новия филм на Куентин Тарантино – „Inglourious Basterds“.

Филмът бе официално представен пред публиката на 20 май и въпреки сериозните надежди, бе приет като едно от най-големите разочарования сред творбите на иначе култовия режисьор.

Повечето специалисти се обединиха в мнението, че лентата е необосновано дълга – цели 2 часа и 32 минути, насилието и кървавите сцени определено са в повече, а типичният за режисьора черен хумор този път по-скоро проваля диалога, отколкото да го изпълва с оригиналност.


„Inglorious Basterds“ разказва за група еврейско-американски войници, които се завръщат в окупирана Франция по времето на Втората световна война, за да отмъстят на нацистите. В главната роля е секссимволът Брад Пит, който присъства на премиерата заедно с неофициалната си половинка Анджелина Джоли.

„Определено това е сред най-бруталните и скандални филми, в които съм участвал някога“, призна и самият той на пресконференцията преди излъчването на лентата. Тарантино пък бе категоричен, че критиките не го притесняват.

„Никога не съм обичал да обяснявам смисъла на филмите си. И сами разбирате, че това не е реалност. Хората ме питат това приказка ли е, фантазия ли. За мен, филмът е преди всичко начинът, по който моите герои промениха изхода на Втората световна война, а след като те не съществуват, можете и сами да си отговорите на този въпрос“, коментира Тарантино.

Дали все още „Inglourious Basterds“, звучащ в България под шеговитото „Безславни копилета“, е фаворит за Голямата награда в Кан, ще стане ясно на 23 май. Именно тогава ще бъде оповестен и новият носител на „Златната палма“.
Източник: avtora.com