Въпреки забраната на Ватикана за снимки както в него, така и в римските църкви, режисьорът на „Angeli e Demoni“ Рон Хауърд е успял да заобиколи издигнатите му препятствия.

Във втория филм по бестселъра на Дан Браун, известен в Италия като „Ангели и демони“, пак участва Том Ханкс в ролята на професор Лангдън, подобно и на филма „Шифърът на Леонардо“.

След като получи отрицателни отговори по исканията си за снимки във Ватикана, режисьорът е прибегнал до създаването на море от специални ефекти.

250 000 снимки, направени тайно на „Свети Петър“ от нарочни фотографи, смесени сред туристите, пресъздават виртуално площада във филма. Снимките са били наложени една върху друга, за да се получи ефектът за истински площад. Снимките на тълпите хора пък са били направени на паркинга на Hollywood Park в Лос Анджелис.

„Забраните на Ватикана ни поставиха в голямо затруднение. Нямахме възможност да сложим стативи с инструменти, за да се получи прецизност във фотографиите. Това е необходимо за реализирането на околна среда и атмосфера чрез компютъра. Затова пращахме седмици наред екипи от хора, които, смесвайки се с туристите, направиха скришом 250 000 снимки и многобройни видео материали.

Базиликата и площадът са пълни със статуи, детайли, без да броим сенките, които всеки архитектурен елемент проектира и които трябваше да симулираме на компютъра“, разказа пред италианските медии Райън Кук, шеф на специалните ефекти във филма. „Изпълнихме площада с преливаща тълпа, създадена най-вече чрез дигитални статисти, някои от които неподвижни, а други – движещи се и в състояние да пляскат с ръце или да се чешат по носа“.

Интериорните снимки във филма пък са били направени в Кралския дворец в Казерта. Предпремиерата на филма е в Рим на 4 май, а премиерата в Италия е на 13 май.
Източник: prontosofia.com