Творби на режисьорите Кен Лоуч, Педро Алмодовар, Джейн Кемпиън, Ларс фон Трир, Ален Рене и Куентин Тарантино ще се състезават в тазгодишното издание на кинофестивала в Кан, съобщиха организаторите на голямото филмово шоу, предаде АФП.

Легендата на френското кино Ален Рене ще се представи с филма „Диви билки“, а останалите представители на домакините са Жак Одиар, Ксавие Жианоли и Гаспар Ное.

Куентин Тарантино, който през 1994 г. спечели Златна палма с „Криминале“, сега ще покаже „Безславни копелета“, военна драма на тема Втората световна война с Брад Пит и Даян Крюгер. Колкото и необичайно да изглежда, Тарантино ще бъде единственият представител на американското кино в Кан’ 2009.

Британецът Кен Лоуч, който през 2006 г. печели Златна палма с лентата „Вятърът в ечемичените ниви“, сега ще се представи с „По следите на Ерик“ за бившия френски футболист Ерик Кантона. Друг кандидат за палмата е датчанинът Ларс фон Трир с „Антихрист“.

Австриецът Михаел Ханеке, който през 2001 г. спечели Голямата награда с филма „Панистката“, сега ще покаже „Бялата панделка“. Испанецът Педро Алмодовар се представя с „Разкъсани прегръдки“, в който отново се опира на своята муза Пенелопе Крус.

Друг носител на Златната палма – новозеландката Джейн Кемпиън, ще се представи със „Сияйна звезда“, разказ за любовта между английския поет романтик Джон Кийтс и Фани Брон.

Азия е представена с 6 творби, сред които личат „Отмъщение“ с Джони Холидей на майстора на полицейските екшъни Джони То и „Пролетна треска“ на китаеца Лоу Е, чийто филм е цензуриран в неговата страна.
Източник: ДНЕС ПЛЮС