Фондация „Аскеер“ обяви всички номинации за театралните си награди за 2009 г. Явен фаворит е пиесата „Сънят на Гогол“ на Маргарита Младенова и Иван Добчев, която ще се бори за отличия в цели девет категории.

Основната конкуренция на „Сънят на Гогол“ за една от най-оспорваните награди – тази за Спектакъл на годината, идва от страна на постановките „Калигула“ и „Изкуството да смиташ боклука под килима“.

За Главна мъжка роля ще спорят Малин Кръстев за превъплъщението си в Уокър/ Нед в „Три дъждовни дни“ от Ричард Грийнбърг и Николай Урумов за ролята на Клов в „Краят на играта“ от Самюъл Бекет.

Третият претендент за Главна мъжка роля е Цветан Алексиев за ролите на Втори Приятел, Вехтошар, Кочияш, Григорий Григориевич Сторченко, Подкальосин и Великият Канцлер в „Сънят на Гогол“ по „Невски проспект“, „Иван Фьодорович Шпонка“, „Женитба“ и „Записки на лудия“ от Николай Василиевич Гогол.

При дамите отличието за Главна женска роля ще си оспорват Ирмена Чичикова за ролята на Мариане в „Изкуството да смиташ боклука под килима“, Росица Александрова за същата роля и Снежина Петрова за изпълнението на Непознатата, Василиса Кашпоровна, Фьокла и кучето Меджи в „Сънят на Гогол“.

Обявен бе и носителят на Голямата награда за цялостен принос към развитието на българския театър – легендарният актьор Георги Черкелов. Миналогодишният носител на престижната статуетка е композиторът Кирил Дончев.

Официалната церемония по връчването на наградите „Аскеер“ за 2009 г. ще се състои на 23 май в Театър Българска Армия. И тази година събитието ще премине под почетния патронаж на министъра на културата проф. Стефан Данаилов и министъра на отбраната Николай Цонев.

НОМИНАЦИИ ЗА „ АСКЕЕР 2009”
(по азбучен ред)
ВОДЕЩА МЪЖКА РОЛЯ
1. Малин Кръстев за ролята на Уокър/Нед в „Три дъждовни дни” от Ричард Грийнбърг, постановка Владимир Люцканов, Театър 199 „Валентин Стойчев”

2. Николай Урумов за ролята на Клов в „Краят на играта” от Самюъл Бекет, постановка Лили Абаджиева, Театър 199 „Валентин Стойчев”

3. Цветан Алексиев за ролите на Втори Приятел, Вехтошар, Кочияш, Григорий Григориевич Сторченко, Подкальосин и Великият Канцлер в „ОООО – Сънят на Гогол” по „Невски проспект”, „Иван Фьодорович Шпонка”, „Женитба”, „Записки на лудия” от Николай Василиевич Гогол, постановка Маргарита Младенова и Иван Добчев, Театрална работилница „Сфумато”

ВОДЕЩА ЖЕНСКА РОЛЯ
1. Ирмена Чичикова за ролята на Мариане в „Изкуството да смиташ боклука под килима” от Ингмар Бергман, постановка Десислава Шпатова, Драматичен театър „Константин Величков” – Пазарджик

2. Росица Александрова за ролята на Мариане в „Изкуството да смиташ боклука под килима” от Ингмар Бергман, постановка Десислава Шпатова, Драматичен театър „Константин Величков” – Пазарджик

3. Снежина Петрова за ролите на Непознатата, Василиса Кашпоровна, Фьокла и кучето Меджи в „ОООО – Сънят на Гогол” по „Невски проспект”, „Иван Фьодорович Шпонка”, „Женитба”, „Записки на лудия” от Николай Василиевич Гогол, постановка Маргарита Младенова и Иван Добчев, Театрална работилница „Сфумато”

ИЗГРЯВАЩА ЗВЕЗДА
1. Александър Кадиев за ролята на Бруно във „Великолепният рогоносец” от Фернан Кромелинк, постановка Мариус Куркински, Малък градски театър „Зад канала”

2. Димо Алексиев за ролята на Калигула в „Калигула” от Албер Камю, постановка Явор Гърдев, Драматичен театър „Стоян Бъчваров” – Варна

3. Елена Димитрова за ролите на Просякиня, Проститутка, Майката на Сторченко, Агафя Тихоновна и Дама в „ОООО – Сънят на Гогол” по „Невски проспект”, „Иван Фьодорович Шпонка”, „Женитба”, „Записки на лудия” от Николай Василиевич Гогол, постановка Маргарита Младенова и Иван Добчев, Театрална работилница „Сфумато”

ПОДДЪРЖАЩА МЪЖКА РОЛЯ
1. Владимир Пенев за ролята на Левон в „Тихи, невидими хора” от Яна Борисова, постановка Десислава Шпатова, Младежки театър „Николай Бинев”

2. Захари Бахаров за ролята на Пип в „Три дъждовни дни” от Ричард Грийнбърг, постановка Владимир Люцканов, Театър 199 „Валентин Стойчев”

3. Стефан Мавродиев за ролите на Ной Т. Симънс – Кон и Пенсионер афроамериканец в „Страхотни момчета” от Дейвид Язбек и Терънс Макноли, постановка Владимир Люцканов, Младежки театър „Николай Бинев”

ПОДДЪРЖАЩА ЖЕНСКА РОЛЯ
1. Албена Георгиева за ролите на Просякиня, Гувернантка, Проститутка, Първа сестра на Сторченко – Даря Григориевна, Aрина Пантелеймоновна и Софи и Мирослава Гоговска за ролите на Просякиня, Гувернантка, Проститутка, Втора сестра на Сторченко – Маря Григориевна, и Момиче с куче в „ОООО – Сънят на Гогол” по „Невски проспект”, „Иван Фьодорович Шпонка”, „Женитба”, „Записки на лудия” от Николай Василиевич Гогол, постановка Маргарита Младенова и Иван Добчев, Театрална работилница „Сфумато”

2. Ангелина Славова за ролята на Енджи в „Тихи, невидими хора” от Яна Борисова, постановка Десислава Шпатова, Младежки театър „Николай Бинев”

3. Станка Калчева за ролята на Джанет Бърмайстър в „Страхотни момчета” от Дейвид Язбек и Терънс Макноли, постановка Владимир Люцканов, Младежки театър „Николай Бинев”

СЦЕНОГРАФИЯ
1. Васил Абаджиев за „Краят на играта” от Самюъл Бекет, постановка Лили Абаджиева, Театър 199 „Валентин Стойчев”

2. Венелин Шурелов за „Родилно петно” от Николай Коляда, постановка Иван Добчев, Театрална работилница „Сфумато”

3. Даниела Олег Ляхова за „ОООО – Сънят на Гогол” по „Невски проспект”, „Иван Фьодорович Шпонка”, „Женитба”, „Записки на лудия” от Николай Василиевич Гогол, постановка Маргарита Младенова и Иван Добчев, Театрална работилница „Сфумато”

КОСТЮМОГРАФИЯ
1. Даниела Олег Ляхова за „ОООО – Сънят на Гогол” по „Невски проспект”, „Иван Фьодорович Шпонка”, „Женитба”, „Записки на лудия” от Николай Василиевич Гогол, постановка Маргарита Младенова и Иван Добчев, Театрална работилница „Сфумато”

2. Елена Иванова за „Балът на крадците” от Жан Ануи, постановка Тиери Аркур, Народен театър „Иван Вазов”

3. Петя Стойкова за „Сухи сладки за черен следобед” от Елизабет Стрикланд, постановка Бина Харалампиева, Малък градски театър „Зад канала”

ТЕАТРАЛНА МУЗИКА
1. Антони Дончев за „Красотата спи” по Шарл Перо и Зигмунд Фройд, постановка Стефан Москов, Малък градски театър „Зад канала”

2. Асен Аврамов за „ОООО – Сънят на Гогол” по „Невски проспект”, „Иван Фьодорович Шпонка”, „Женитба”, „Записки на лудия” от Николай Василиевич Гогол, постановка Маргарита Младенова и Иван Добчев, Театрална работилница „Сфумато”

3. Калин Николов за „Калигула” от Албер Камю, постановка Явор Гърдев, Драматичен театър „Стоян Бъчваров” – Варна

РЕЖИСУРА
1. Десислава Шпатова за „Изкуството да смиташ боклука под килима” от Ингмар Бергман, Драматичен театър „Константин Величков” – Пазарджик и за „Тихи, невидими хора” от Яна Борисова, Младежки театър „Николай Бинев”

2. Маргарита Младенова и Иван Добчев за „ОООО – Сънят на Гогол” по „Невски проспект”, „Иван Фьодорович Шпонка”, „Женитба”, „Записки на лудия” от Николай Василиевич Гогол, Театрална работилница „Сфумато”

3. Явор Гърдев за „Калигула” от Албер Камю, Драматичен театър „Стоян Бъчваров” – Варна

НАЙ – ДОБРО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ
1. „Изкуството да смиташ боклука под килима” от Ингмар Бергман, постановка Десислава Шпатова, Драматичен театър „Константин Величков” – Пазарджик

2. “ОООО – Сънят на Гогол” по „Невски проспект”, „Иван Фьодорович Шпонка”, „Женитба”, „Записки на лудия” на Николай Василиевич Гогол, постановка Маргарита Младенова и Иван Добчев, Театрална работилница „Сфумато”

3. „Калигула” от Албер Камю, постановка Явор Гърдев, Драматичен театър „Стоян Бъчваров” – Варна

Академия „Аскеер” удостоява с Голямата награда

ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС КЪМ ТЕАТРАЛНОТО ИЗКУСТВО „АСКЕЕР 2009”

бележития български актьор Георги Черкелов
Източник: avtora.com