След като преди 3 години Ватиканът заклейми „Шифърът на Леонардо“, филмът по едноименния роман на Дан Браун с лекота събра над 200 млн. долара приходи и то само в САЩ. С подобна рекламна кампания могат да се похвалят малко заглавия. За нея обаче нямат „вина“ маркетинговите специалисти от холивудските студия, а най-могъщата религиозна институция в света. От Ватикана така и не разбраха, че когато тръбят наляво и надясно, че събраните в един филм факти са светотатство, милионите католици по света ще побързат да го гледат, само за да се уверят, че това наистина е така.

А сега Ватиканът очевидно е решил да заеме предни позиции и в рекламната кампания на втория екранизиран роман от Дан Браун, „Ангели и демони“. Официални представители на римокатолическата църква са казали, че ще бойкотират филма, според Холивуд рипортър.

Действието в „Ангели и демони“ всъщност се развива преди случките, които сме гледали в „Шифъра на Леонардо“. В центъра на мистериозните събития отново е Робърт Лангдън, игран и този път от Том Ханкс. Слава богу, обаче, че актьорът не е държал да запази прическата си от първия филм. С нея можеше да кандидатства в класацията за най-нелепи екранни прически на звездите.

Миналият петък официалният вестник на Ватикана „Авенира“ публикува статия, в която се казва, че католическата църква „не може да одобри“ филма. Друга статия в италианския вестник „Стампа“ съобщава, че католическите кардинали ще призоват към бойкот на филма след неговата премиера през май месец.

Въпреки че сюжетът на „Ангели и демони“ изпраща героите в Рим и Ватикана, продукцията беше нееднократно забавяна, тъй като служителите на Папата отказаха да дадат разрешение за снимки на различни места в града.
Източник: actualno.com