Кинозвездата Мики Рурк влезе в руски затвор, за да се подготви за нова роля.

Тричасовата визита в Бутирската тюрма в Москва включвала обиколка на спортната зала, параклиса, музея и столовата, пише Deilynews.bg.

56-годишният актьор е ангажиран да играе злодей в продължението на кинохита с Робърт Дауни-джуниър „Железен човек“, режисиран отново от Джон Фавро. Героят на Рурк там – руски гангстерски бос на име Иван – ще е комбинация от два комиксови персонажа.

В случая обаче посещението е било във връзка с подготовката на друг нов филм с негово участие, където той играе лишен от свобода – „Амбасадор“. Тъкмо затова звездата искала да се запознае с бита, привичките и нрава на съкилийниците, обясняват от администрацията на затвора в официалния сайт Butyrka-sizo.ru, където могат да се видят още снимки и дори видеозаписи с Рурк.

Актьорът поиграл тенис на маса с един от домакините, полегнал на нара в една от килиите и опитал хляба в местната пекарна, като коментирал: „Ако излежавах присъда, бих искал да работя именно във фурната, защото мирисът на пресен топъл хляб ми напомня за детството и в главата ми изникват приятни спомени.“

Надзирателите получили автографи и също си побъбрили с Рурк, който пожелал да изпуши по цигара с тях и да чуе повече за взаимоотношенията им с арестантите. На раздяла той получил като подарък автентична затворническа униформа, която веднага пробвал.

Според руския в. „Московский комсомолец“ гостът похвалил като „много хуманна“ практиката да се позволява на затворниците да се срещат насаме със съпругите си. Някогашният красавец от филми като „Дива орхидея“, „Девет седмици и половина“ и „Ангелско сърце“ се завърна триумфално на екран миналата година с „Кечистът“ на реж. Дарън Аронофски. Лентата бе отличена на кинофестивала във Венеция, а впоследствие Рурк получи за изпълнението си множество награди.

Върхът сред тях бе първата му номинация за „Оскар“. Той бе смятан за почти сигурен победител, но се размина с академичната статуетка, присъдена на Шон Пен – което бе една от малкото изненади на церемонията.
Източник: actualno.com