Песенният конкурс Евровизия дисквалифицира грузинската песен, която осмива руския премиер Владимир Путин, съобщиха организаторите, цитирани от France Presse.

„Европейският съвет за радио и телевизионно разпространение (EBU) официално информира грузинския съвет за радио и телевизионно разпространение (GPB), че текстът на песента за 54-я конкурс Евровизия не отговаря на регламента на конкурса“, уточниха организаторите в комюнике.

Песента „We don’t want put in“ е игра на думи с изписването на английски език на името на Путин и глагола „to put in“, който означава „поставям“. Група експерти, която наблюдава конкурса, счете, че „нито един текст, реч, жестикулация на политик не трябва да бъдат допуснати на този конкурс“, се казва още в комюникето.

Грузия има срок до 16 март да промени текста на песента или да избере друга. Тя избра да се представи с тази песен, след като преди това обмисляше да бойкотира конкурса заради краткотрайния конфликт с Русия през август. Конкурсът ще се състои в Москва през май, след като представителят на тази страна спечели предишното издание на Евровизия.
Източник: news24.bg