Международният видео арт фестивал „Видеохолика”, чието второ издание предстои да се случи през лятото, ще мине под мотото „Патица по пекински или видео по време на криза”.

Този път ще се опитаме да осигурим повече контакти с публиката, дискусии, уъркшопове, ще поканим авторите да дойдат във Варна, както се прави по света, коментира Нено Белчев, един от организаторите.

Колкото до мотото на фестивала, според „видеохолиците” то се „фокусира върху два контрастни модела, които контролират света – богатството, излишеството и лукса от една страна, и бедността и недоимъка в широкия смисъл на понятието от друга”.

Въпросното мото кореспондира също така и с понятието „високо” изкуство от една страна и видео арта, като една от най-популярните съвременни художествени форми, които все повече се превръщат в достъпна медия за артисти от целия свят.

Повече за фестивала и условията за участие може да се намери на адрес: http://www.videoholica.org.

Междувременно само след броени дни художникът Нено Белчев ще се включи в мултимедийна изложба, организирана в рамките на 5-ото издание на Световния форум на водата, който тази година се провежда в Истанбул.

Темата на експозицията е „Заведи ме на реката”, а Белчев участва с видеоинсталация, показвана и на „Август в изкуството” – „Дълбоко мълчание”.
Васил Тоновски
Източник: ДНЕС ПЛЮС