На 7 март в столичния дом на културата „Средец“ ще се състои премиерата на игралния филм „Завръщане“, дело на рок група Епизод. Сценарист и режисьор на лентата е бас китаристът на бандата – Симеон Христов, който прави своя дебют в игралното кино.

„Филмът е здрав екшън, на границата с комедията и мюзикъла“, каза за Avtora.com Симеон Христов.

Оператор на „Завръщане“ е пианистът на Епизод – Делян Георгиев, а продуценти са Христов и китаристът Драгомир Драганов.

Освен в реализацията на самата продукция, музикантите участват и като автори на саундтрака към филма, който е с тематично рок звучене.

Главните роли в „Завръщане“ са поверени на професионалните актьори Георги Кадурин и Жанет Йовчева. В останалите образи се превъплъщават непрофесионалисти, лични познати на Епизод.

„Тези образи са толкова колоритни и не се срещат често по улиците. Приличат на разбойници, но иначе са добри хора“, коментира Христов.

„Завръщане“ разказва историята на актьор, решил да продаде наследствената си бащина къща в Балкана, който обаче се сблъсква с агресията на местните бандити – прекупвачи на имоти. В сюжета се забъркват и свещеник и млада художничка.

Симеон Христов сподели още, че основните теми, които засяга във филма, са проблемите с пустеещата българска земя, отдалечаването на съвременните хора от православната църква, както и вечната тема за любовта.

По отношение на трудностите около финансирането на подобна филмова продукция, музикантът разкри, че средствата са набавени от личната каса на Епизод.

„Ние сме действаща група, така че сме заделили по нещо през годините“, каза още Христов.

По думите на Христов, филмовата гилдия у нас е много чувствителна и има навика да се оплаква от липса на финанси. Но държавата, според музиканта, не е длъжна да финансира българското кинопроизводство.

Сценарият за продължението на „Завръщане“ вече е готов, разкри още изпълнителят, но той ще бъде филмиран само ако първата част предизвика интерес от страна на публиката.

Междувременно, през 2009 г. рок група Епизод ще отбележи 20 години присъствие на българската музикална сцена. По този повод музикантите планират да издадат DVD с видеоклипове, както и DVD от концерта на групата в зала „Универсиада“ от 1991 г.
Източник: avtora.com