Холивудската звезда Долф Лундгрен е роден на 3 ноември 1959 г. в Стокхолм, Швеция. Актьорът е известен с участието си в екшън класики като „Роки 4“, „Универсален войник“, „Снайперистът“ и др.

По образование Лундгрен e инженер-химик. Освен в сферата на висшето образование, звездата има интереси и постижения и в областта на бойните спортове – трети дан черен колан по карате. През 1980 г. Долф Лундгрен печели европейската титла по киокушин карате. Сред другите бойни спортове, с които звездата се е занимавал са фехтовка, бокс и джудо.

Звездата на Долф Лундгрен изгрява през 1985 г., когато побеждава 5000 кандидати за ролята на руския боксьор Иван Драго във филма „Роки 4“. Първата главна роля на актьора е във фантастичния екшън „Господари на вселената“ от 1987 г., а през 90-те години се снима в екшън филми, като „Универсален войник“, „Блек Джак“, „Дървото на Джошуа“ и др.

Долф Лундгрен дебютира като режисьор през 2004 г. с филма „The Defender“. Звездата избра да снима последната си продукция „Command Performance“ в България, а междувременно се появи и в новия клип на групата D2 „Breakdown“.

Тодор Церовски: Как се срещнахте с D2? Защо избрахте точно тази българска банда да участва в новия Ви филм?

Долф Лундгрен: Срещнах се с тях през април 2008 г., когато дойдох тук, за да подготвя продукцията. Търсех някоя група от България и реших, че те са най-подходящи. Правят най-добрата музика – хеви метъл, но имат и мелодични елементи. Плюс това, и физически изглеждат много добре, затова реших, че са идеални за този филм.

.: Известен сте като една от най-големите екшън звезди на холивудското кино, а сега Ви намираме в български ъндърграунд клуб (по време на интервюто Лундгрен е в столичния клуб „The Club“, за промоцията на клипа на D2 бел.ред.). Как се стигна до това?

Долф Лундгрен: В момента страстта ми е да режисирам. Този проект с D2 наистина ми допадна, а и исках да изляза на рок сцената, защото снимаме продукцията тук. Но, по принцип, обичам атмосферата в рок клубовете и енергията, която излъчват.

.: Много филмови звезди се преориентират към музикалната сцена, а и Швеция е известна с богатата си музикална продукция. Да не би да обмисляте някаква промяна?

Долф Лундгрен: Не. Филмът „Command Performance“, в който играя барабанист в рок група, може да ми помогне да подобря качествата си зад барабаните и да си свиря за удоволствие. Но не мисля, че ще се захващам с музикална кариера.

.: Придобихте световна слава с ролята си на руснака Иван Драго в „Роки 4“ по време на Студената война, а сега живеете в страна от бившия социалистически блок. Намирате ли разлика между това, което знаехте тогава за тези държави и настоящата ситуация тук?

Долф Лундгрен: Когато изиграх тази роля, не знаех нищо за Русия. Никога не бях ходил там, както и в нито една друга държава от бившия социалистически блок. Мисля, че в момента има много енергия в източните държави, защото те се съвземат. Вие сте много положителни, между хората има добри отношения, докато в моята страна това липсва.

.: Имаше слухове, че по време на снимките на „Роки 4“ Силвестър Сталоун е бил вкаран в болница и Вие сте бил виновника за това. Истина ли е това, или е било комунистическа пропаганда?

Долф Лундгрен: Не, не е било пропаганда. Наистина Силвестър бе за няколко седмици в болница. Е, не съм сигурен дали заради мен, или заради прекалено многото работа. Не съм сигурен какво стана. Всъщност и двамата отнесохме по няколко удара, работата беше доста тежка. Надявам се, все пак да не съм бил аз виновен.

.: В момента се подготвяте и за новия филм на Силвестър Сталоун – „The Expendables“. На едно място се събирате доста корави момчета – Мики Рурк, Джейсън Стейтъм, Джет Ли. Кой кого ще набие на снимачната площадка?

Долф Лундгрен: Да, това е доста добър въпрос. По традиция аз играя лошия във филма. Така че, очаквам по някое време да бъда набит от някой от добрите.

.: Ще подкрепиш ли Мики Рурк в номинацията му за „Оскар“ за „The Wrestler“?

Долф Лундгрен: За жалост, все още не съм имал възможност да гледам филма, но го познавам лично. Мики Рурк има много добра кариера и мисля, че е крайно време да получи най-голямото признание за нея.

.: Имате две дъщери. Те фенки ли са на вашите филми или се увличат по новите тийнейджърски продукции?

Долф Лундгрен: Мисля, че все пак си харесват моите филми, явно им допада момчето, което участва в тях. Но всъщност са големи фенове на това, което е популярно в момента, като „Hannah Montana“, „High School Musical“.

.: Освен като актьор, сте известен и като спортист. Каква е разликата в тренировките Ви по време на „Роки 4“ и сега?

Долф Лундгрен: В момента тренирам доста здраво. Програмата ми се промени през годините. Като остаряваш, получаваш все повече травми и трябва да внимаваш повече. Тренирам по същия начин, както и когато се състезавах, просто сега се натоварвам по-малко.

.: Има ли някаква вероятност да Ви видим в роля в друг филмов жанр, например някоя любовна история? Ще оставите ли „Титаник“ да потъне, ако участвате в него?

Долф Лундгрен: Мисля, че е доста трудно за мен да изневеря на екшън филмите. А и не ми е необходимо да снимам филми без екшън. В момента, освен че играя, също така и режисирам, така че нищо не се знае. Възможно е да ме видите в някое друго амплоа някога. Всичко се случва.

.: Първият Ви филм беше „A View To Kill“ от поредицата за Джеймс Бонд. Мечтал ли сте някога да се облечете костюмът на Агент 007?

Долф Лундгрен: Не вярвам това да стане, но без проблеми мога да се справя с ролята на лошия. Ще бъде доста по-забавно.

.: Но така Джеймс Бонд най-накрая ще умре.

Долф Лундгрен: Да, най-накрая някой ще затрие горкия нещастник. (Смее се)

Интервю: Тодор Церовски
Източник: avtora.com