Тъмнокожият актьор Дензъл Уошингтън е най-любимият актьор на американците, показва проучване на общественото мнение, извършено от американската социологическа агенция „Харис“, съобщи ИТАР-ТАСС.

Уошингтън изпреварва по популярност Клинт Истууд и Джон Уейн, заели второ и съответно трето място. На четвърта позиция сред любимците на американските зрители е Уил Смит.

В десятката на най-любимите американски актьори има и две жени – Джулия Робъртс и Анджелина Джоли, класирани на шесто и съответно на девето място. На пета и седма позиция са съответно Харисън Форд и Том Ханкс. Осмото място заема Джони Деп, а деветото – Морган Фрийман.

Специалистите на американската социологическа агенция „Харис“ са установили не само кои са любимите актьори на американците, но и как влияят полът и възрастта върху възприемането на една или друга звезда. С помощта на сравнителен анализ експертите са установили, че сред мъжете номер едно е Клинт Истууд, а жените са отдали предпочитанията си за Джулия Робъртс. Кумирът на републиканците е Джон Уейн, а на демократите – Дензъл Уошингтън. Независимите избиратели са поставили на първо място Хрисън Форд. В изследването са участвали над 1100 души.
Източник: actualno.com