Победител в италианско риалити шоу и дебютант в Сан Ремо спечели голямата награда на фестивала на италианската песен, съобщиха италиански електронни издания.

24-годишният роден в Каляри, на остров Сардиния, Марко Карта получи отличието на 59-ото издание на феста в Сан Ремо с блестящото изпълнение на парчето „Моята сила“.

От началото на фестивала до края италианските букмейкъри го сочеха за фаворит. Марко Карта още от 6-годишна възраст иска да стане певец.

4 години по-късно вече е кръгъл сирак и живее при баба си и дядо си, като пее по частни партита. Завършва училище за електротехници, но започва работа като фризьор.

С първите спестени пари заминава за Рим, за да се явява на музикални кастинги. През октомври 2007 г. печели кастинг за музикалното риалити шоу „Приятели“, в което побеждава с подкрепата на 75 процента от зрителите.

През 2008 г. издава първият си албум „Ще те срещна“, в който едноименното парче посвещава на покойната си майка.

Тази Нова година Марко Карта постига нов невероятен успех, като изнесе новогодишен концерт пред 70 хиляди души в родния си Каляри.

На втора позиция на фестивала остана победителят отпреди две години Повия с песента „Лука беше гей“, чието заглавие шокира италианските хомосексуалисти и защитници на правата на хомосексуалистите.

На трета позиция се класира парчето „Не мога да те накарам да се влюбиш“ на друг дебютант на фестивала в Сан Ремо – Сал Да Винчи.

Тазгодишното издание на феста беше белязано от рекордно голям зрителски интерес. Всяка вечер между 12 и 14 милиона италианци са гледали по телевизия проявата.

В последната вечер специален гост беше Ани Ленъкс, която изпълни нова версия на парчето си „Why“.

През останалите вечери специални гости бяха Роберто Бенини, Кевин Спейси, Хю Хефнър и момичета, позирали на корицата на „Плейбой“.
Източник: actualno.com