Един от най-популярните сръбски изпълнители – Желко Йоксимович, ще изнесе за първи път концерт в България. Той ще се състои на 11 септември, на площадка Спартак в Хасково, от 21 часа, като входът ще бъде свободен за всички почитатели на изпълнителя. Събитието ще бъде част от програмата по случай деня на град Хасково. Концертът се организира със съдействието на кмета на община Хасково и с подкрепата на Balkanika Music Television.

Желко Йоксимович ще пристигне в България на 10 септември заедно с оркестър Тексас бенд. За концерта той е подготвил най-хитовите си парчета, сред тях са и добре познатите на българската публика «Lane moje» (спечелила 2-ро място на конкурса Евровизия през 2004 г. в Истанбул), «Supermen», «Ledja O Ledja» и др.

Това е Желко Йоксимович:

Желко Йоксимович е роден на 20 април 1972 година в Белград. Първия си успех като инструменталист той постига на 12-годишна възраст, когато печели наградата за най-добър акордеонист в Париж. В момента той свири на 11 инструмента.
Неговата възходяща кариера като композитор започва през 1993 година, когато негова песен печели трета награда на фестивала „Белградска есен”. Песни на Йоксимович са отличени на фестивали като „Будва” (Черна Гора), „Еврофест” (Македония), „Славянски базар” (Витебск, Беларус). През 1999 г. Желко Йоксимович получава големите награди за шлагерен изпълнител и композитор на фестивалите в Беларус – Витебск и Могилев, с песента „Pesma sirena”. За същата песен той е отличен и от международната организация ФИДОФ за интерпретация на етно мотиви в естрадната музика година по-рано на фестивала на средиземноморските песни в Будва.
Като композитор Желко Йоксимович се изявява успешно и в дриги жанрове, като фолк и фолклор. «Zvone tambure» печели голямата награда на фестивала Златна Тамбурица в Нови Сад през 2000 г.

Йоксимович е отличен с много призове и за своите композиции за театъра. Той е автор на музиката за спектаклите «Mandagora», «Ljubinko i Desanka», «Rob ljubavi», «Pesice» [отличена за най-добра пиеса през 1999 г.], «Nemam da platim necu da platim».
През 1999 г. на пазара излиза неговия дебютен албум , който в края на 2000 година става най-продавания в каталога на Сити рекърдс. Певецът става изпълнител на годината на три различни фестивала, получава и най-престижното отличие в Сърбия – Оскар за популярност, след гласуване на тв зрители и радио слушатели. Вестник Франкфуртски новости също му връчва приз за певец на 2000-та година.

Следващия голям успех е през 2004 година със сингъла «Ledja O Ledja», който е начело в класациите не само в бившите юго републики, но и в останалите балкански страни. Същата година Желко Йоксимович печели правото да представя Сърбия и Черна Гора на конкурса Евровизия в Истанбул с песента «Lane moje». Баладата печели гласове от цяла Европа, но в крайна сметка остава на второ място, отстъпвайки с минимален брой гласове на «Wild Dance» на украинката Руслана.

След този успех неговата популярност надхвърля Балканите. Още същата година той записва дует с австралийката Tamee Harrison, който става хит в цяла Европа. Парчето им “I live my life for you” е включено в компилация на една от най-големите музикални компании – Worner, заедно с песни на Роби Уилямс, АВВА и др.
В края на декември 2005 година излиза последният му засега самостоятелен албум – „Ima nešto u tom što me nećeš», който се продава в над 500 000 копия.

На Евровизия 2006, който се проведе във Финландия, Желко отново е сред призьорите, но този път като композитор. Хара Мата Хари (Босна и Херцеговина) печелят третото място с «Lejla».

Същата година Желко Йоксимович създава собствена музикална компания – “MINACORD”, с която подписват певиците Йелена Томашевич и Милена Вучич. Имено Вучич печели става голямата звезда на фестивала „Sunčane skale 2006“, където печели най-престижните награди с песента на Желко Йоксомович – „Da l’ ona zna“.

През 2008 г. Евровизия се проведе в Сърбия, като домакините отново се представиха с песен на Желко Йоксимович – «Оро», в изпълнение на Елена Томашевич. Самият Йоксимович пък бе водещ на фестивала, заедно с Йована Янкович, от телевизия РТС.
През тази година компанията на Желко Йоксимович – «MINACORD», пусна на пазара своя първи продукт на DVD и CD, в който са включени хитовете на певеца от неговия концерт в най-голямата зала на Сърбия – белградската „Арена”. /erogance.eu

Още новини в Novini.elitno.com