Само три дни преди грандиозния концерт на световната попзвезда Мадона на плажа Яз в черногорския курорт Будва местните митничари демонстрираха цялата си строгост когато става въпрос за… хавлиите на музикалната легенда. Тази нощ те задържаха 300 специално изработени за Мадона хавлии. Всяка една от тях носи нейните инициали и е ушита изцяло по нейните стандарти – от грамажа до цветовете.

Черногорските митничари не се смутиха да предприемат акцията по задържането независимо от огромната документация, с която бе придружена пратката, доказваща, че става въпрос за „личния багаж на звездата“. Митничарите веднага извикаха полицията и започнаха „разследване на вноса“. Организаторите на концерта се надяват на положителен отговор и изразиха готовност веднага да приберат пратката. Това обаче не е единственият проблем пред домакините.

Една от най-опасните пречки, която можеше да доведе и до анулирането на концерта на Мадона, бе искането на попзвездата да се намери готвач, който да приготвя храната в правилата на кошер /изискване на юдаизма за специална обработка на продуктите особено тези от месо-бел. Ред./. Търсенето на такъв готвач в крайна сметка се увенча с успех и така попзвездата и нейните деца ще могат да се хранят с кошер по време на престоя си в Черна гора.

Храната ще бъде приготвена от равин Исак Асиел, който отговаря за Сърбия и Македония и е единственият на Балканите, който има леценз да готви кошер. Асиел вече отпътува за Черна гора и започна първите приготовления.
БГНЕС припомня, че Мадона от години е следовател на Кабала, учение което произлиза от еврейския мистицизъм. Последователите на това учение, както и мнозинството евреи по цял свят се хранят изключително и само с продукти кошер. Според правилата на това учение привържениците консумират месо само от животни, които са „заклани по хуманен начин“. В тяхното меню е забранено смесването на месни и млечни храни. По отношения на алкохола организаторите вече доставиха „необходимото количество“ уиски „Royal salut“, чиято цена на бутилка е около 300 евро, ликьор „Balis“, както и минерална вода от известната сръбска марка „Вода-Вода“ в стъклени бутилки. През 2004 г. Мадона прие името Естер – действие, отдаващо на почит еврейската кралица Перша. Това й? решение, както и имиджът й?, са повлияни от засиленото й? изучаване на Кабала. Кабалата е мистична традиция в рамките на юдаизма. Тя, и сходните й? окултни науки, като нумерология и астрология се практикуват и в мистични неюдейски кръгове още от първите векове след Христа. Като цяло Кабала почива върху специфично тълкувание на текстовете на Тора – петте книги на Мойсей или Закона в Стария завет. При своето тълкование на тези текстове Кабала се спира върху „особения мистичен смисъл“ на значението на буквалния прочит на думите. Последователите на Кабала смятат, че тя е шифърът, който мистично разкрива смисъла и значението на Словото Божие. /ДНЕС ПЛЮС

Още новини в Novini.elitno.com