Кинофестивалът във Венеция се открива в сряда с прожекция на филма на братя Коен „Burn After Reading“ с участието на Джордж Клуни, Брад Пит и Тилда Суинтън, съобщи Ройтерс.

Филмът ще бъде показан извън конкурсната програма. Азия може за четвърта поредна година да спечели „Златния лъв“ за най-добър филм, след като в надпреварата за отличието ще участват три японски филма, сред които анимационният „Ponyo on Cliff by the Sea“ на култовия режисьор Хаяо Миязаки. Италия пък е представена с 4 филма в конкурсната програма.

„Burn After Reading“ няма да се бори за отличията, но реакцията на критиката и зрителите към него ще бъде знак за това дали Джоуел и Итън Коен могат да повторят успеха си от 2008 г., когато техният филм „Няма място за старите кучета“ получи 4 награди „Оскар“, включително за най-добър филм и най-добър режисьор.

Директорът на фестивала Марко Мюлер оповести, че тазгодишното издание ще бъде посветено на египетския режисьор Юсеф Шахин, починал на 27 юли, предаде Франс прес. Неговият филм „Централна гара“ ще бъде прожектиран на 31 август.

Журито ще бъде председателствано от германския режисьор Вим Вендерс, заснел филмите „Париж, Тексас“ и „Буена Виста соушъл клъб“. „Златен лъв“ за цялостна кариера ще бъде връчен на 76-годишния италианец Ермано Олми, режисьора на филмите „Дървото на налъмите“ и „Занаятът на оръжията“.

Режисьорът ветеран Мануел де Оливейра, който тази година навършва 100 години, и Марио Моничели ще представят късометражни филми. Тазгодишната Мостраще приключи на 6 септември с церемонията по връчването на отличията. Първото издание на фестивала се е състояло през 1932 г., припомня Ройтерс.

Първият представен филм е „Доктор Джекил и мистър Хайд“ на Рубен Мамулян. Второто издание на фестивала през август 1934 г. за пръв път включва конкурсна програма. Представени са филми от 19 страни и са акредитирани над 300 журналисти.

„Купа Мусолини“ е присъдена за най-добър чуждестранен и най-добър италиански филм. През годините кинофестивалът във Венеция допринася за представянето на новото германско кино пред света.

Режисьори като Вим Вендерс и Маргарете фон Трота – първата жена, спечелила „Златният лъв“, получават най-високото отличие на фестивала.

Трилърът „Пази се от похотта“ на тайванския режисьор Анг Лий бе изненадващият победител в надпреварата за „Златният лъв“ на фестивала през 2007 г., две години след като със същата награда бе отличен друг филм на Лий – „Планината Броукбек“.

Големите холивудски компании няма да бъдат в центъра на вниманието на тазгодишния кинофестивал във Венеция, като този път сред претендентите за отличията ще са продукции на американското независимо кино, италиански и японски филми.

В конкурсната програма са включени 21 филма. Сред тях е американският „Rachel Getting Married“ на Джонатан Дем, с участието на Ан Хатауей и Дебра Уингър.

Останалите американски продукции са дело на по-малко известни режисьори или са режисьорски дебюти, включително семейната драма „The Burning Plain“ с участието на Ким Бейсинджър и Чарлийз Терон.

Сред претендентите за отличията е също „Борецът“ на Дарън Аронофски, с Мики Рурк в главната роля. /actualno.com

Още новини в Novini.elitno.com