При снимките на „Досиетата Х: Искам да повярвам“ на Крис Картър актьорите получавали отделни страници от сценария, които били унищожавани в края на деня.

Само режисьорът и неговият съсценарист и съпродуцент Франк Спотниц имали пълно копие от сценария. В началото актьорите хвърлили бегъл поглед върху текста в затворена стая с видеонаблюдение, след което той бил заключен в сейф.

Всички, които го прочели, подписали декларация за конфиденциалност. „За мен този филм е като коледен подарък. Искам да го отворя на Коледа, а не по-рано. Не искам хората да клатят кутията или да надничат под опаковката. Вярвам, че зрителите ще оценят и ще се насладят на филма повече, ако не знаят историята предварително. Направихме всичко възможно да запазим изненадата,“ обяснява Крис Картър.

Филмът излиза по българските екрани на 22 август, съобщиха разпространителите. В ролите са Дейвид Духовни, Джилиан Андерсън, Аманда Пийт, Били Конъли, рапърът Алвин „Екзибит“ Джойнър и други.

Фантастичният трилър „Досиетата Х: Искам да повярвам“ е базиран на популярния сериал, отличен с много награди, между които „George Foster Peabody“, три награди „Златен глобус“ и „Златен сателит“ за най-добър драматичен сериал.

През 1997 г. Джилиан Андерсън печели награда „Еми“ за най-добра актриса. Поредицата предизвиква изключителен интерес в САЩ и по целия свят.

Конспиративният тон, съчетан с параноя, ужас и напрежение, я превръщат в най-гледания сериал в Канада, с най-висок рейтинг по BBC 2 и една от най-големите сензации в японската телевизия.

Деветият сезон на сериала свърши през 2002 г. През 1998 г. „Twentieth Century Fox“ пусна първия игрален филм, който спечели 187 милиона долара, припомнят от екипа.

Сюжетът на новия филм се пази в строга тайна. Знае се само, че е по най-популярните епизоди от сериала и проследява приключенията и сложните взаимоотношения на Фокс Мълдър (Дейвид Духовни) и Дейна Скъли (Джилиан Андерсън) – агенти от ФБР с коренно различни характери, които разследват неразрешени случаи, свързани често с паранормални, свръхестествени и необясними явления.

„Искахме да изплашим цялата публика. Филмът е плашещ и мистериозен. В сериала често плашим хората с това, което не виждат. Използвахме този метод и за игралния филм,“ повдига пестеливо завесата режисьорът.

Десет години след първия игрален филм и шест години след края на сериала Картър и Спотниц смятат, че е време за нов игрален филм – не само за да зарадват феновете, но и за да представят на новото поколение героите, обичаните от милиони хора по света.

„Бях поразен, когато разбрах, че децата на мои колеги изобщо не са чували за сериала. Двайсетгодишните сега младежи са били съвсем малки деца, когато феноменът започна преди 16 години. Така че в момента има изцяло нова публика на „Досиетата Х“, коментира Крис Картър. /actualno.com

Още новини в Novini.elitno.com