Българската национална телевизия откри кампания за набиране на нови песни за конкурса „Българската песен в Евровизия 2009”, съобщиха от медията. Девет от песните ще бъдат допуснати до полуфинала от зрителите на БНТ, чрез гласуване с SMS-и в създаденото за целта предаване „Бъди звезда”, което ще стартира в началото на месец октомври.

Регламентът изисква композициите да бъдат с времетраене до 3 минути и да не са публикувани, изпълнявани и комерсиално разпространявани преди 1 октомври 2008 година. Всяка песен трябва да бъде предоставена на CD носител в готов вид за конкурса – професионално записан пълен плейбек и синбек. Технически некачествените предложения ще бъдат отхвърлени.

Новото в регламента на конкурса е, че всеки соло певец-изпълнител има право да представи само една песен в конкурса. Като автори на музика, текст и аранжимент нямат ограничение в броят на подадените песните. При подаването на композициите е задължително попълването на декларация за условията на участие.

В първият етап за избор на „Българската песен в Евровизия 2009” песните-кандидатки ще се приемат до 19 септември тази година в деловодството на БНТ. Песните, получени до края на гореспоменатия срок ще бъдат разпределени и представени за изпълнение в предаването „Бъди звезда” през месеците октомври, ноември и декември. Така в края на декември 2008 г. ще бъдат ясни деветте песни, избрани от зрителите, които няма да преминават през селекционна комисия, а направо ще се явят на полуфинала за избора на “Българската песен в Евровизия 2009”./news24.bg