Професионални фолклорни изпълнители, поп фолк певци, футболист, опитен летец и много аматьори опитаха късмета си в двата предварителни кастинга за предстоящия фестивал „Пирин фолк“- Сандански 2008.

Пет часа, бяха необходими на професионалното жури, за да изслуша допуснатите до селекция 23 нови авторски македонски песни и да види как пеят на живо 14 от общо 43-мата записали се за участие изпълнители.

 Тази година строгият регламент на „Пирин фолк“- Сандански 2008 не допусна до селекционното жури големия брой желаещи непрофесионални изпълнители, лица не навършили 18 години, както и много самодейни състави и групи, представящи изворен фолклор. Най-трудната задача да изберат песни за фестивала “Пирин фолк” в Сандански имаха членовете на кастинг-журито. В него организаторите от MSAT бяха поканили народната певица Гуна Иванова, /която спечели Първата награда за изпълнител на Пирин фолк 2007/, фолклорната изпълнителка и музикален журналист от Регионалния телевизионен център в Благоевград Десислава Димчева, доказаната у нас и в Сърбия певица Рени, /която спечели три награди от “Пирин фолк” 2006 с песента си “Моя Българио”/, композиторът Константин Бахаров/, който работи за един от най-популярните поп изпълнители у нас/, както и представители на организаторите – от MSAT Виктория Миткова-изпълнителен директор на телевизията и Светлана Фурнаджиева – директор на фестивала “Пирин фолк” 2008, а от община Сандански, музикалния педагог Здравка Гошевска. Напрежението, притеснението и изненадата от журито повлия на представянето на кандидатите, които с нетърпение очакваха появата си за кастингите. Изпълнители от всички фолклорни училища, и от различни фолклорни области на страната наблегнаха на популярни македонски и на малко известни пирински песни поднесени в нов аранжимент. Атракция за журито бяха изпълненията на Свилен Тодорински- авио летец, младия изпълнител и футболист Карамфил Божиков, станал популярен с песен за Димитър Бербатов, дърводелеца Емил Драганов от Сандански и други. Певица от Варна, работеща в Швейцария получи поканата на РЕНИ да пее в нейния столичен клуб. Одобрените песни и изпълнители ще станат ясни във вторник 24 юни, а ден по късно ще се проведе и жребият, по който участниците ще се представят в двете конкурсни програми на фестивала. В рамките на предаването “Песните на Пирин фолк” на 29 юни и на 6 юли тв MSAT ще предложи на зрителите си най-интересните моменти от кастинга за Изпълнителско изкуство, съобщи водещия на кастингите и автор на предаването Николай Николов!

erogance.eu