Нова дизайнерска комбина, която преоткрива красотата на класически български мебели от началото на века и такива, които със соц дизайна си са били въпрос на престиж. Павлина Дешева и Мила Григорова откриват своите съкровища, връщат ги към живот и разказват тяхната често необикновена история. Част от първата колекция е моделът ‘LUX’, иконичен фотьойл, популярен в периода на зрелия социализъм, за пръв път създаден в Сърбия, но припознат у нас като символ на социален статус. Двата фотьойла, част от колекцията, са дълго търсени екземпляри, създадени от известния по онова време Боби Мацата.
Спасени са дървените компоненти, включително орнаментацията, а останалата част е изградена наново и завършена с модерен туист.

Друго съкровище е така наречената „Българска роза“, стол, изживял последните няколко десетилетия в подземието на църквата „Света Параскева“. Павлина и Мила го извличат оттам, уверени в неговата стойност и потенциал. Проследявайки неговата история се оказва, че „Българска роза“ е произведен през 20те години в казанлъшка фабрика, която вече не съществува. Орнаментацията е изключително впечатляваща, както и цялостното състояние на конструкцията на този близо стогодишен стол. Седмици отнема да премахне старите напластявания на боя, за да „излезе“ отново на яве красотата на дървото, от което е изработен. Накрая го обличат в така нареченото millennial розово, за да носи романтиката на 20те, но и да прави връзката със сегашния момент.

Българска роза, мебели, столове

„Този проект е резултат от любовта ни към старото, към онова, което е пълно със съдържание и носи история. Ние сме част от Поколението Y, което все още цени антиките и гледа с романтика към предметите, които имат какво да „разкажат“. Не се плашим от прашни мазета и мръсотия, откриваме съкровищата си и преследваме всяка следа, която може да разкрие тяхната история, защото вярваме, че точно историите ги правят това което са, а именно – ценни“, разказват Мила и Павлина.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook