Приключи националният финал на световния дизайнерски конкурс за най-вдъхновяващо бельо „Triumph Inspiration Award” 2011. Той се състоя на 19-ти април в препълнената концертна зала на Централния военен клуб. Присъстваха много гости и медии, които отпразнуваха заедно с Triumph и 125-години от създаването на марката. Победителка стана Евелина Гелина, II курс в Националната художествена академия. Тя ще представи България на световния финал на конкурса през месец юли т.г. в Берлин. Нейният модел „Многолик индивидуализъм” интерпретира уникалния образ на жената, чиято красота не е в абсолютното съвършенство, а в нейната неповторимост.

„Triumph Inspiration Award” 2011, Евелина Гелина, дизайнерски конкурс, Triumph български финал
Снимка: Финалът на конкурса „Triumph Inspiration Award” 2011 с победителите и всички дизайнери с техните модели на сцената, фотограф Божидар Марков

Мотото на конкурса – “125 Years of Celebrating Women” – даде възможност на всички 20 финалисти да интерпретират темата за честването и възхвалата на жената. Второто място спечели Пламена Цветкова, IV курс бакалавър в Нов български университет със своето дизайнерско творение „Кураж”, вдъхновено от страстта към летенето на Амелия Ерхарт. Яна Каприева, II курс от Националната художествена академия, зае трето място в националния финал с модела си „Коронация”. Класираната на второ място Пламена Цветкова ще пътува за Лондон по време на седмицата на модата през месец юни, като разходите ще се поемат от Perwoll (Henkel). Наградата на третата финалистка Яна Каприева, е двуседмичен стаж в списание “ELLE” и интензивен курс по английски език в “Дарби Колидж”. Финалистите на първо, второ и трето място спечелиха съответно шестседмичен, четириседмичен и двуседмичен стаж в елитното модно списание ELLE България, което е медиен партньор на конкурса.

Наградата – специален проект за списание ELLE България бе връчена на втората финалистка в конкурса Пламена Цветкова. А специалната награда на Консултантска къща „Дарби” – летен курс за дизайн на бижута в Istituto Europeo di Design, Мадрид спечели Мария Попова, II курс от Нов Български университет (НБУ) с модела „Арт Деко” (Аrt Deco).

Талантливите студенти от НХА и НБУ бяха оценявани от авторитетно и компетентно жури в състав: председател – Дора Блек-Хемплер – управител на „Триумф Интернационал София” и членове – проф. д-р Любомир Стойков – председател на Академията за мода, Дарина Стоянова, президент на „Хенкел”, България, Мария Георгиева – главен редактор на списание ELLE България и известната българска дизайнерка Албена Александрова – „Рошавата Гарга”.

Сред ВИП гостите се откроиха Меглена Плугчиева, Катя и Здравко от дует „Ритон“, Светлана Тилкова – Алена, Теди Кацарова, Жана Жекова, Мая Цакова, Мария Велмар, Ирена Комитова, Амалия Тинчева, Петя Велкова, собственичките на монобранд бутик Just Cavalli – Силвия Колева и Славея Янева, стилистката Вили Боршукова – управител на Салони „Магама”, Павел и Едита Цветков от KWIAT и др. Докато журито взимаше окончателното си решение, гостите се насладиха на танцово ревю, което представи иновативната колекция на Триумф от модерно оформящо бельо – Shape Sensation. Гостите на спектакъла имаха възможност да видят и моделите на дизайнерите спечелили световните финали на конкурса „Triumph Inspiration Award” през 2008 – японката Мидури Матсуо с модела „Фимейл Фасинейшън” (Female Fascination), 2009 – Джеймс Нолан от Великобритания с модела „Одет и Одилия”, както и миналогодишният световен победител – моделът „Морфология” на българския дизайнер Николай Божилов, който излезе на сцената с момичета, облечени с адаптирания за производство негов модел.

Моделът, удостоен с първа награда на световния финал тази година, също ще бъде адаптиран от дизайнерите на „Триумф” и през 2012 г. ще бъде пуснат за производство като лимитирана серия, за да се продава в избрани магазини по цял свят. Тази година в конкурса участват студенти от 37 страни. Световният финал ще се проведе на 6 юли в Берлин. Победителят ще получи награда от 15 000 евро. Класираните на второ и трето място автори на дизайнерски проекти ще получат съответно 10 000 и 5 000 евро.

За красотата и настроението на творческата вечер на конкурса „Triumph Inspiration Award” 2011 допринесе „Балетна формация 11”. А след церемонията по награждаването на отличените млади дизайнери всички гости имаха възможност да споделят празника на чаша вино.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook