В интервю дадено в имението му във Венеция, където някога е живял Казанова, Пиер Карден (PierreCardin.com) каза, че е бил първият човек, който е поставил инициалите си върху дрехите.

Той сподели още за родителите си, които пред 1924 г. напуснали града, за да избягат от фашисткия режим.

„Те нямаха нито пари, нито имущество, но ми предадоха интереса към работата. На 17 години вече имах ясна идея – да работя в модата“, спомня си дизайнерът.

Той разказва как се запознал с Кристиян Диор в модна къща Лелонг в момент, когато се готвел да отвори собствена модна къща.

Карден станал първият му служител и именно от там започнала историята на успеха му.

Пролетната му колекция прет-а-порте през 1959 г. обаче е приета крайно негативно. „Не зная дали причината за това беше завист или снобизъм, но сигурното е, че докато някаква си интелигенция определи колекцията ми като скандална, аз бях на корицата на „Вог“ (Vogue.com) и на първа страница на „Ню Йорк Таймс“ (NYTimes.com).

Бях първият човек, който демократизира модата, който постави инициалите си върху дрехите.

Синдикалната камара ме изключи, но само три години по-късно ме покани да стана неин председател.

След колекцията ми прет-а-порте можах да продължа да творя, защото след ревютата ми висша мода нямах нито цент.

Освен това повечето големи модни къщи по това време затвориха врати. Днес само аз съм 100% собственик на името си“, отбелязва Карден.

Повечето модни къщи използват красиви жени за свои рекламни лица, но и тук френският дизайрен е изключение.

„Моята най-добра реклама е името ми.

Предпочитам да финансирам фестивали на лиричното изкуство и на театъра или архитектурни проекти като Пале Люмиер във Венеция.

Музикалната комедия „Казанова“, за която създадох костюмите и която беше играна на площад Сан Марко във Венеция, след което в Париж, а скоро и в Русия, придава културен престиж и международно измерение на моята работа.

Но ако трябваше да избера една жена, въплъщаваща съвременната елегантност, която да представя моята модна къща, това щеше да е Шарлот Рамплинг.

Франсоаз Арди също ми е интересна“, допълва дизайнерът.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: ДНЕС ПЛЮС