Много или малко са 18 години? За толкова време едно дете изминава пътя от утробата до университета. За една национална история обаче това е кратък период. Но дори времето може да бъде субективно понятие – зависи как е оползотворено: 18 години бяха достатъчни, за да превърнат Денил от идея в легенда.

Историята на фирмата започва на 3 октомври 1991 г. и за 6570 дни компанията успя да стане символ на българската модна индустрия. Денил се роди точно като дете – от една любов. Любовта към предизвикателствата, към креативното, към новото, към широките хоризонти. Ден след ден фирмата набираше сили, като се хранеше от невероятната енергия, мотивация, оптимизъм, предприемчивост, упорство, талант, находчивост и смелост на своите създатели.
Какво се случи през тези 18 години? Толкова много, че трудно може да се разкаже в един кратък текст.

В началото Денил е малък производител на мъжки ризи. По-късно започва да произвежда всичко за мъжкия гардероб. След това разширява още фокуса си и става лайфстайл бранд. Днес Денил вече не е само мода, но и начин на поведение, на мислене, на действие. Дух, атмосфера, нагласа, вдъхновение. Логично се ражда и лайфстайл центърът на марката – Денил Фешън Хаус. Сред новите проекти са още франчайз Денил Фешън Кафе, фризьорски и козметичен салон Денил, щанд с висок клас парфюмерия. През 2008 г. Денил лансира и първата си дамска колекция, с която направи своя реверанс към дамите. Най-новото от модната централа е ексклузивната линия Sport Couture. Отново, както всичко от Денил, тя е създадена с най-добрите материали на 21-ви век, с дизайнерски детайли и с ярък характер. Дрехи, трайни във времето – и морално, и физически.

Но за да бъде печеливш бранд, през всичките тези години Денил безотказно се придържа към един принцип: нестандартна, смела, изненадваща реклама. Запомнящи се фотосесии със силни рекламни лица, които след това задължително продължаваха кариерата си нагоре в медиите. Маркетингови подходи, които винаги са с крачка напред в бъдещето, и с които Денил успява да изпревари пазара и да даде на своите клиенти точно това, което истински желаят и търсят. Постоянно поддържане на огъня на очакването. Нови и нови идеи. Денил е и първата българска марка, която създаде своя собствена медия – интернет списание за мода. Има и още много първи места в историята на фирмата: първата, която започна рекламна експанзия на спортния терен и до днес облича българските футболни съдии, първата, която прокламира идеята за подкрепа на българското производство и до днес вписва българския трикольор в своя дизайн. Много са и първите места на Денил от световни търговски изложения и конкурси. И, съвсем естествено, модната централа е част от селекцията Superbrands на България.

Всичко това обаче нямаше да бъде възможно без екипа на Денил – хората, които дадоха много на фирмата, и на които фирмата даде много, като ги превърна в професионалисти. Това е социалната мисия на модната централа – да създава успешни хора и да поддържа имиджа на българското.

Честит 18-ти рожден ден, Денил!