Национална модна академия на Република България (НМАРБ) беше учредена.

Тя е част от Европейската и Световната модна академия. Председател на академията е Галиана Арсова, съобщи на пресконференция в БТА председателят на Националната камара за мода Надя Вълева.

Тя отбеляза, че структурата е част от Националната камара за мода, като всъщност представлява разширен Управителен съвет на камарата. Той включва представители на модния бизнес от 28 области, които се ръководят от областните председатели. Управителният съвет е тричленен, с представители от София, Пловдив и Варна.

Областните управители на академията правят подбор на членовете на академията, които ще имат правото да определят номинациите в различните категории.

Членовете ще бъдат осем, като всеки един е представител на различните направления в модата – моден дизайнер или модна къща, топмодел с изяви на национален и международен подиум, моден фотограф, стилист, представител на модата в областта на аксесоарите, гримьор, представител на медиите в съответния регион и представител на музикалните среди.

БТА е избрана от УС на Националната камара за мода като медиен партньор и говорител на академията, съобщи Вълева.

„В България няма установени правила за това кой и как да бъде номиниран, кой и как да получава различните награди в областта на модата и как да бъде представян“, коментира Вълева.

По думите й носителят на една награда трябва да се представя на национално ниво, но и участва в международни модни форуми.

От тази година НМАРБ са представителите на страната в Световната модна асоциация и в Световните модни награди, каза Вълева.
Източник: actualno.com