Изцяло изработени изцяло от бамбуков плат, поли с добавени 10% желязо са само част от новостите, които ще поднесе висшата мода, информира МИГНюз.

Бамбукът е новият материал, който вече започна да измества памука и в скоро време напълно ще заеме неговото място. Бамбукът е много по-евтин, тъй като расте бързо, без разходи по отглеждането и големи количества вода, а това го прави много по-изгоден от памука.

Освен това бамбукът не се нуждае от торове, а заради бързия си растеж не успява да погълне вредните вещества от почвата, затова е полезен и за хората с различни алергии.

Дрехите от бамбук „дишат“ и попиват много по-добре влагата, отколкото тези от памук. С това стават безценни през горещите летни дни. Бамбуковите дрехи не се мачкат и не се късат, тъй като влакната им са също толкова здрави, колкото са стоманените. Най-важното обаче е, че той е приятен на допир, нежен и гладък като нито един друг материал, твърдят специалистите.

Не по-малко екологична е „дрехата от желязо“: добавянето на железни нишки придава обем на тъканта, блясък и невиждана досега необичайна форма. Тази дреха привлича погледа, изглежда така, сякаш е дошла от друг свят – от света на висшата мода, който е призван да ни удивлява и да ни кара да се възхищаваме.

Новите антиалергенни, приятни и, разбира се, качествени материали през този сезон са намерили място в колекциите на редица големи марки в света на висшата мода като Escada Sport, Laurel, Rena Lange, Piazza Sempione, Feraud, Georges Rech, Cerruti 1881 и редица други.

Наскоро бамбукът навлезе и в света на технологиите с първия по рода си ASUS органичен модел лаптоп. Серията е с уникална по рода си бамбукова облицовка, която освен че изглежда добре е и лесно разграждаща се и щади околната среда. Производителите на ASUS установили здравината на бамбуковите нишки, които могат достойно да се конкурират с металните сплави.
Източник: paparak.bg