Елизабет Тейлър знае само една дума на италиански език и това е „Bvlgari“… Марката за бижута излага ретроспективна изложба в Рим по повод 125 г. от създаването си, предаде АФП.

Експозицията се открива със сребърни предмети, които Сатирис Булгарис се научил да изработва с помощта на баща си в родната си Гърция – колани, фиби, колиета, копчета, верижки. Три години след като пристигнал в Рим, създателят на компанията, който вече носел името Сотирио Булгари, отваря първия бутик за „антики, бижута и редки предмети“ в централната част на града, последван през 1884 г. от „Old Curiosity Shop“, където днес се намира седалището на марката.

Първите бижута от платина и диаманти се появяват в началото на 1910 г. По-късно Bvlgari започва да създава и „променящи се бижута“ като гривни, които се превръщат в брошки, колие, превръщащо се в гривни или в тиара. През 50-те години френски вестник пише, че „бижу на Bulgari се познава, така, както се познава модел на Шанел“.

В началото на 60-те години Bvlgari навлиза в златния век на Долче Вита – Анна Маняни предпочита рубините, Джина Лолобриджида – изумрудите, София Лорен и Ингрид Бергман – диамантите, всички звезди по онова време блестят на екрана или на тържествени вечери с бижута на Bvlgari.

„Използването на цветовете, особено на сапфири от всякакви тоналности и камък, бил той и най-хубавия, вградени в бижу, за да формират едно цяло, създава стил, който всички копират“, обяснява кураторът на изложбата Аманда Триоси. Сред 500-те бижута, включени в изложбата, цяла зала е посветена на колекция на Елизабет Тейлър, която за първи път ще бъде показана в Европа. Сред най-хубавите експонати са огромен сапфир от 65 карата, който Бъртън предложил на Лиз Тейлър за нейната 40-годишнина и тежък накит от изумруди и диаманти, носен от дивата в басейна й в компанията на папагала си, обезсмъртен от фотографа Хелмут Нютън през 1985 г.

Експозицията ще може да бъде видяна до 13 септември.
Източник: dariknews.bg