Авторитетно жури избра българските финалисти за дизайнерския
конкурс за бельо “Triumph Inspiration Award” 2009

Българските финалисти за дизайнерския конкурс „Triumph Inspiration Award” 2009 вече са известни. Авторитетното жури в състав: Дора Блек – управител на „Триумф Интернационал София”, проф. Греди Асса от Националната художествена академия (НХА), проф. Любомир Стойков – председател на „Академията за мода”, проф. Майа Богданова (НХА) и Мария Георгиева – главен редактор на списание „Ел”, избра 17 студенти, които ще вземат участие в националния финал на конкурса на 27 май т. г. Журито имаше трудната задача да селектира сред 24-те участника най-добрите проекти, които най-точно отговарят на критериите на конкурса. Финалисти на българското издание на конкурса „Triumph Inspiration Award” 2009 са бакалаври и магистри от НХА, специалност „Мода”: Ангелин Попски, Ася Симеонова, Генадий Береснев, Деница Димитрова, Жени Ковачева, Ина Чокова, Искрен Лозанов, Любомира Найденова, Марта Пешева, Миглена Карова, Наталия Живкова, Николай Божилов, Нинела Иванова, Радостина Клинкова, Росица Боршукова, София Ракова и Теодора Божилова.
Мотото „Икони” е провокирало младите таланти към разработването на голямото разнообразие от оригинални теми и идеи. В дизайнерските проекти на талантливите студенти от НХА модата е обвързана както с митологията, така и с киното, музиката, художественото изкуство, поп културата и различни видове субкултури. Вдъхновението на студентите идва от разнообразни епохи и области – от митичната древност, през епохата на Клод Моне и Пабло Пикасо, декоративната хармония на Алфонс Муха, оригиналния стил на Хундертвасер, кокетната Бети Буп, до съвременната поп икона Ейми Уайнхаус.
Националният финал ще се проведе на 27 май т. г. в София, когато реализираните проекти на младите дизайнери ще бъдат демонстрирани на специално модно дефиле пред публика и жури в разширен състав.
Първите трима победители от българския финал на конкурса “Triumph Inspiration Award” ще бъдат удостоени с честта да стажуват в списание „Ел” (България), което, заедно с предаването „Огледала” по бТВ, е медиен партньор на конкурса. Класираният на първо място в националния финал ще има уникалния шанс да бъде оценяван от авторитетното жури на световния финал, който ще се проведе в Милано през септември т. г. по време на седмицата на модата.
Както през 2008 г., така и в настоящия конкурс, моделът, удостоен с първа награда на световния финал, ще се адаптира от дизайнерите на „Триумф” и през 2010 г. ще бъде пуснат за производство като лимитирана серия, която ще се продава в избрани магазини по цял свят. Освен това, неговият автор ще получи награда от 15 000 евро. Класираните на второ и трето място на световния финал автори на дизайнерски проекти ще получат съответно 10 000 и 5 000 евро.
Конкурсът вече набира скорост и в другите страни. Първата държава, излъчила своя представител за световния финал, е Дания. На 16 март на бляскаво шоу в Копенхаген участниците – студенти от дизанерския колеж Теко, представиха пред повече от 150 гости и журналисти своите модели. Победителка в Дания стана Кристина Отосен, превъплътила с много женски чар своето вдъхновение – неподражаемия Чарли Чаплин. Във Великобритания в конкурса тази година участват студенти от Central Saint Martins и от De Montfort University, а самият финал ще се състои на 11 юни в Музея за текстил и мода в Лондон.
Източник: erogance.eu