Париж е столицата на модата. Но на най-известните френски маркови дрехи все по-често може да се видят украшения, изработени в някоя друга европейска страна. Така в най-новата колекция на дизайнерската къща „Диор“ украшенията са направени в Германия.

И не само на „Диор“. Много модели, подписани от „Версаче“, „Кавали“, „Ив Сен Лоран“ и „Шанел“ имат детайли, изработени във фирма „Милър в Германия“. Тази компания приема всякакви предизвикателства. Щефан Клас и сестра му Йоана са четвърто поколение в семейството, които изработват модните украшения.

Клиентите на тази фирма основно са обикновени граждани, но напоследък все по-често известни световни компании от Париж и Милано се обръщат към тях. „Ние предлагаме услуги, с които продуктите на нашите клиенти стават още по-атрактивни“, казват от „Милър“ за Дойче Веле. Те разполагат с прецизни инструменти и машини, които са в състояние да нанесат и най-дребното украшение на всякакъв вид плат – с лазер, щамповане или ръчно.

В момента работещите във фирмата украсяват яке, на което бродерията трябва да бъде второстепенна, а не доминираща. Правят също така и кожена пола, върху която е особено трудно да се нанасят украшенията. Щефан Глас е особено горд с костюма, който е правен за краля на попа Майкъл Джексън.

Задачата на работещите в компанията е била върху изработения модел да се поставят парченца огледало.
Освен тоалети, в „Милър“ украсяват също така и пердета, спално бельо, възглавници… Използват се всички видове плат от кашмир до лен и коприна, а украшенията може да са от най-различни материали.

Така например един специален клиент от Америка е настоявал спалнята му, по-точно леглото и пердетата да бъдат украсени с миди и корали. За скромната цена от 56 000 евро! Между другото всеки дизайн се архивира и при посещението в германската фирма може да се натъкнете на изобилие от идеи. И ако не можете да си ги позволите, то поне може да се любувате на тяхната красота.
Източник: news24.bg