С представяне на колекцията на прочутата модна къща „Валентино“ в Париж завърши седмицата на висшата мода пролет-лято 2009 година, съобщиха световните информационни агенции.

След като преди година Валентино Гаравани се оттегли от модната къща, сега за пръв път бе показана пълна колекция на неговите ученици и креативни директори на дома – Мария-Грация Кюри и Пиер-Паоло Пичоли.

Блестящото дефиле се състоя в Сорбоната, което само подчерта стремежа на знаменитата италианска марка към обновление като едновременно с това се запазват и традициите, наложени от основателя на модната къща.

На представянето на моделите присъства и самият Валентино. Първата колекция на новите креативни директори на „Валентино“ беше приета положително от публиката и специалистите, тъй като тя в много отношения е съхранила линиите и принципите на дома.

На дефилето като основни цветове в модата за пролет-лято 2009 г. „Валентино“ наложи бежовото и кафявото. В Париж също с огромен успех премина и дефилето на един от най-големите дизайнери на нашето време – на Жан-Пол Готие.

Новата му колекция е в калиграфски стил, който се основава на белия и на черния цвят при широко използване на дантели и филигранни шевици.

Дизайнерът се връща в моделите си към линията от 80-те години на ХХ век , характерна с подсилени рамена. Той отново се обръща и към фрака за жени.

Самото дефиле на Готие представляваше истински спектакъл, в който бяха включени също кино и инсталации. Новите творби на Готие потвърдиха,че към днешна дата той е един от най-интересните и непредсказуеми художници, за които няма забранени теми, недосегаеми образи.

Според специалистите и публиката в истинска сензация през седмицата на висшата мода в Париж се превърнаха също дефилетата на Джон Галиано за „Диор“ и Карл Лагерфелд за „Шанел“.

Дефилетата в Париж показаха за пореден път, че висшата мода е изкуство, в центъра на което е образът на идеалната женска красота и нейното разбиране от съвременното общество.

Представените колекции бяха своеобразен отговор на дизайнерите на тежката световна финансова и икономическа криза.

Най-добрите модни къщи представиха като еталон за предстоящите пролетни и летни месеци романтичния образ на жената, която е извън времето и тържествува над трудностите и проблемите на всекидневието.

При това световната мода вижда бъдещето в бял цвят и във въздушни образи.
Източник: actualno.com