Производството на луксозни обувки в Североизточна Италия ще използва софтуер на американската космическа агенция Nasa, за да проектира моделите си перфектно, съобщи изданието Affari e finanza.

Технологиите, използвани от Nasa, ще бъдат впрегнати в услуга на асоциация от фирми за луксозни обувки до Брента, с цел да се постигне изработването на по-съвършени прототипове на различните модели.

В зоната на Брента са концентрирани близо 750 фирми, които произвеждат обувки за най-известните марки от рода на Armani, Ungaro, Gucci, Fendi, Prada и др. Всяка година от тези фирми излизат 22 милиона чифта обувки. 90 на сто от тях са за чужбина. 1,75 милиарда евро е годишният оборот на тези фирми.

Развитието на всеки нов модел обувка, тръгвайки от скицата на дизайнера, се нуждае от реализирането на триизмерен мaкет. Използваният в момента метод за това обаче не е идеален и води до известни различия при готовата обувка.

Благодарение на използваните от Nasa технологии обаче ще стане възможно директното снемане на точните размери на триизмерния модел върху обувката от кожа. По този начин ще се намалят както материалите, оставащи след изрязването на кожата, така и времето за дефинирането на модела.
Източник: prontosofia.com