В Италия е истинска мания по обувките Mary Jane. Те доминират навсякъде – както в ежедневието, така и по коктейли и галавечери. С обувки от типа Mary Jane са залети и икономичните, и луксозните магазини.

Обувките, станали известни с името Mary Jane, датират от началото на XX век, когато мощна рекламна кампания ги лансира на американския пазар.

Тогава американската фабрика за обувки Brown Shoe купува авторските права върху двете деца, герои от разказчета – Buster Brown и сестричката му Mary Jane. Именно въпросното момиченце носи превърналия се по-късно в моден модел обувки.

Навремето той е с нисък ток и с широка каишка под глезена. Удобните и в известен смисъл смешни обувки обаче по-късно се променят. Каишката им остава, но токът им се повдига, въпреки че пак е удобен за носене.

Днес обувките могат да бъдат видени на Апенините в различни версии – от такива с елегантно тънко токче за вечерни случаи, до такива с по-стабилен ток за ежедневието. Обувки Mary Jane предлагат колекциите на Armani, Moschino и др.
Източник: prontosofia.com