В навечерието на Рождество Христово се проведе благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2009” под патронажа на първата дама г-жа Зорка Първанова. Автор и съставител на алманаха е проф. д-р Любомир Стойков, председател на Академията за мода. Събитието се състоя в Дом 2 на резиденция “Бояна” и по установила се през годините традиция ще бъде с благотворителен характер. В предварителен търг чрез наддаване бяха разпродадени първите три – официално номерирани и подписани от автора, екземпляра от книгата. Първият алманах получи Дани Гьошева от „Нашата красива България“. На самата премиера новият алманах също ще бъде разпродаван изключително с благотворителна цел. Събраните средства (също по традиция) ще бъдат предназначени за децата в неравностойно социално положение от Дом “Свети Иван Рилски”, на който авторът на книгата за българската мода е кръстник и дългогодишен дарител, както и за подпомагане на висшето образование и обучение у нас.
В своя предговор към “Алманах на българската мода 2009” г-жа Зорка Първанова пише: „Деветото поредно издание на „Алманах на българската мода” вече е естетически и културен факт. Във вашите ръце е още едно послание за красота и елегантност, модерност и стил. Запознаването със съдържанието на „Алманах на българската мода 2009” година показва развитие на родния моден дизайн по посока на едно наистина по-високо качество и несъмнено разнообразие на обемите, силуетите, цветовите гами и тенденциите. Изминалата 2008 година показа новите уверени стъпки, които българките и българите направиха към европейския начин на живот, към европейския ценностен модел на културна реализация и общуване. Традицията да се съставя хроника на създаденото от българските модни творци продължава успешно благодарение на професор Любомир Стойков и неговия неуморен екип. В новото издание на алманаха е отразено много от най-важното, което се е случило в българския моден дизайн през изминалата година – както у нас, така и зад граница. Прецизният окуляр на модният експерт и културолог не е пропуснал да отбележи положителната промяна в реализацията на нашите дизайнери и модни предприемачи. Български модни къщи участват в най-престижни европейски и световни изложби, панаири и договаряния. У нас се организират значими балкански изложения на облекло, текстил, оборудване и принадлежности за модната индустрия; дават си среща изтъкнати представители на модния и текстилния бранш; провеждат се на високо професионално ниво научни и практически конференции за модата като изкуство, потребление и пазар.”
В самата вечер на 16 декември в Дом 2 на резиденция “Бояна” ще се състои и красивият ревю-спектакъл, в който ще участват с най-новите си колекции „Миро” (носител Златна игла за модна фирма на годината), „Триумф”, „Ирида” (носител на Златна игла за моден спектакъл), „Люсил”, „Ел Градо”, „Квят” „Маркам” (най-новия носител на Златна игла в категория „Модна къща” за 2008 г.) и Аля Милушева – „Астела ателие” (получила приза Златна игла на Академията за мода в категорията „Дизайнер” на 2008 г.). Проф. Стойков е поканил да покажат свои произведения неговите студенти от втори курс „Мода” на Националната художествена академия, както и стипендиантките от миналогодишния алманах на българската мода – Жени Ковачева и Миглена Карова. В ревюто ще участва със свой модел и младата дизайнерка Катерина Кръстева, завършила мода в Париж.
Водеща на вечерта ще бъде чаровната Тони Рапонска от Канал 3. Постановката и хореографията са дело на Амалия Тинчева, а в шоуто ще се включат 24 от най-красивите български модели, сред които и носителки на титлата “Мис България”. Прическите са на салони “Луксор”, а гримът на “Макс Фактор”. Официален фотограф на благотворителната премиера е известният майстор на фотообектива Божидар Марков.
Източник: erogance.eu